Ingezonden persbericht


Persbericht
Amsterdam, 1 juli 2010

Nederland Compleet:
Factsheets kantoren- en bedrijfsruimtemarkt van DTZ Zadelhoff medio 2010 Bijna half miljoen m² opname kantoorruimte en 900.000 m² opname bedrijfsruimte

DTZ Zadelhoff publiceert vandaag de factsheets voor de kantoren- en bedrijfsruimtemarkt, waarin de actuele marktgegevens voor de eerste zes maanden van 2010 in de verschillende Nederlandse regio's zijn gebundeld.

Uit de voorgaande bundel (januari 2010) van DTZ Zadelhoff bleek dat in 2009 veel minder transacties werden gesloten. Dit had tot gevolg dat de opname op de kantorenmarkt en op de bedrijfsruimtemarkt ten opzichte van het jaar daarvoor een flinke daling kende. Frank van der Sluys, hoofd Research van DTZ Zadelhoff: "De markt kenmerkte zich als een markt waarin veel bestaande contracten werden verlengd. Wanneer wel sprake was van een daadwerkelijke fysieke verplaatsing, dan werd in veel gevallen kritisch gekeken naar het te huren oppervlak." Nu een half jaar later is het tijd de tussenbalans voor 2010 op te maken.

Het aanbod op de kantorenmarkt was het afgelopen half jaar opnieuw onderhevig aan groei en is uitgekomen op 7 miljoen m². De opname op de kantorenmarkt is met 480.000 m² nagenoeg gelijk aan die in de eerste helft van 2009, maar is historisch gezien laag. Van der Sluys: "Het is onze verwachting dat de opname over heel 2010 uit komt op 1 miljoen m². Wel moet hierbij worden opgemerkt dat het beeld sterk beïnvloed kan worden door enkele grote transacties."

Van de vier grote steden valt de stijgende opname in Rotterdam op. Van der Sluys: "Dit komt door een aantal grote transacties in en rondom het centrum (waaronder Shell). Dergelijke transacties bleven vorig jaar uit. De opname in Amsterdam en Den Haag kent een lichte stijging, terwijl dat niveau in Utrecht licht is gedaald."

Wat verder opvalt is dat de Brabantse regio's het op de kantorenmarkt redelijk goed doen vergeleken met de eerste helft van 2009. "De regio Breda kent een gelijke opname en in de regio Den Bosch-Tilburg en de regio Eindhoven zien we een groeiende opname. Daarnaast is in de regio Twente en in de regio Friesland (mede door UPC) sprake van een groeiende opname", vervolgt Van der Sluys.

Op de bedrijfsruimtemarkt ligt het aanbodniveau op 9,4 miljoen m² en is daarmee ruim 7% hoger dan ultimo 2009. De opname blijft met 900.000 m² ongeveer 5% achter bij de eerste helft van vorig jaar (950.000 m²). "Nu de transportsector zich voorzichtig lijkt te herstellen is de kans aanwezig dat de opname in de tweede helft van dit jaar een positievere ontwikkeling doormaakt", aldus Van der Sluys.

Ieder half jaar publiceert DTZ Zadelhoff de nationale en regionale factsheets, gebundeld in de uitgave 'Nederland Compleet'. Deze bundel met daarin alle factsheets over het eerste half jaar van 2010 kunt u vanaf 1 juli downloaden via onze site www.dtz.nl.