Ingezonden persbericht


Perscommuniqué

De EU-assemblee van regionale en lokale afgevaardigden CvdR/10/053.nl
Brussel, 29 juni 2010

Commissievoorzitter Barroso in gesprek met Mercedes Bresso en lokale en regionale leiders

De wensen van regio's en steden moeten worden ingebracht in de discussies over belangrijke EU-hervormingen. Daarom heeft Mercedes Bresso, voorzitster van het Comité van de Regio's, vandaag in Brussel een bijeenkomst belegd met Commissievoorzitter Barroso en de voorzitters van Europese verenigingen van lokale en regionale overheden. Op deze bijeenkomst drongen de lokale en regionale leiders er bij de Commissie op aan om in discussies over de Europa 2020-strategie, het cohesiebeleid en de toekomst van de EU-begroting te laten meewegen dat Europa's regio's en steden door het Verdrag van Lissabon een grotere rol is toebedeeld.

De leiders benadrukten dat hun steun voor toekomstige voorstellen van de Commissie af zal hangen van de bereidheid van Europa's bestuur om de territoriale benadering van EU-voorstellen centraal te stellen. De Europa-2020-strategie en de begrotingshervorming van de EU hebben slechts kans van slagen indien deze worden ontwikkeld en toegepast via een multilevel governance benadering waarbij alle bestuursniveaus verantwoordelijk betrokken zijn. Regionale en lokale overheden verzoeken om een samenhangende uitvoering van het in het Verdrag verankerde beginsel van territoriale cohesie, dat betere coördinatie verlangt tussen alle bestuurlijke niveaus. Territoriale cohesie is niet alleen een doel, het dient de leidraad te worden voor de tenuitvoerlegging van al het EU-beleid.

Wat betreft de toekomstige hervorming van de EU-begroting drongen de lokale en regionale leiders er bij de Commissie op aan om te erkennen dat een geïntegreerde en territoriale benadering het meest doeltreffend is gebleken. De crisis zou tot een hervorming van de EU-begroting moeten leiden die het gemakkelijker maakt om EU-middelen te combineren. Terwijl de leiders erop aandrongen niet op de EU-begroting te korten, pleitten zij voor een grondige herziening van de verstrekkingsbepalingen, die vanwege hun bureaucratische karakter een doelmatige besteding van de middelen vaak in de weg staan.

Voor het begin van de vergadering verklaarde Commissievoorzitter Barroso erg blij te zijn met deze gelegenheid om, samen met CvdR-voorzitster Bresso, vertegenwoordigers van Europa's regio's en steden te ontmoeten. "Door samen te werken, kan de Europese Unie de weg gaan bewandelen van begrotingsconsolidatie en structuurhervorming, teneinde in Europa voor duurzame groei en werkgelegenheid te helpen zorgen. Ik kijk uit naar een vruchtbare dialoog en reken erop dat regio's en steden hun steentje zullen bijdragen aan de verwezenlijking van de Europa 2020-strategie.

Mercedes Bresso, voorzitster van het Comité van de Regio's1, benadrukte dat "de Europese Commissie op onze volledige steun kan rekenen voor de grote Europese hervormingsprojecten die momenteel op stapel staan. Niettemin verwachten de regionale en lokale overheden van voorzitter Barroso dat de Europese Commissie stilstaat bij de territoriale gevolgen als zij nieuwe wetgeving uitwerkt, een permanente dialoog aangaat met degenen die de EU-wetgeving in het veld uitvoeren, en de bureaucratie en administratieve rompslomp zoveel mogelijk beperkt."

De aan deze gesprekken deelnemende voorzitters van Europese verenigingen van lokale en regionale overheden waren Marcelino Iglesias Ricou (voorzitter van de Conferentie van Europese regio's met wetgevende bevoegdheid/REGLEG en van de regering van het Spaanse Aragón), Karl-Heinz Lambertz (voorzitter van de Vereniging van Europese grensgebieden/AEBR en minister-president van de Duitstalige gemeenschap in België), Giovanni Kessler (voorzitter van de Conferentie van Europese regionale wetgevende parlementen/CALRE en voorzitter van de Assemblee van de autonome Italiaanse provincie Trento), Wolfgang Schuster (vicevoorzitter van de Raad van Europese gemeenten en regio's/CEMR en burgemeester van Stuttgart), Michèle Sabban (voorzitster van de Vergadering van de regio's van Europa/AER en vicevoorzitster van de regio Île-de-France), Claudio Martini (voorzitter van de Conferentie van perifere maritieme regio's/CPMR) en Lard Weiss (vicevoorzitter van EUROCITIES en lid van de gemeenteraad van Kopenhagen).

Voorzitter Barroso kondigde verder zijn voornemen aan om het debat met het Comité van de Regio's voort te zetten tijdens de OPEN DAYS in oktober en tijdens de zitting van het CvdR in december.

Gerelateerde links:

Voor foto's en broadcast quality-video's van deze bijeenkomst kunt u contact opnemen met photocor@cor.europa.eu.

Kijk op de website van het Comité van de Regio's: www.cor.europa.eu.

Het Comité van de Regio's

Het Comité van de Regio's (CvdR) is de EU-assemblee van lokale en regionale afgevaardigden. De 344 CvdR-leden, afkomstig uit de 27 lidstaten van de Europese Unie, hebben tot taak om de lokale en regionale overheden en de door hen vertegenwoordigde gemeenschappen bij de EU-besluitvorming te betrekken en over EU-beleid te informeren. De Commissie, het Europees Parlement en de Raad zijn verplicht om het CvdR te raadplegen op beleidsterreinen die regio's en steden aangaan. Het CvdR kan bij het Europees Hof van Justitie beroep instellen als zijn rechten worden geschonden of als het van mening is dat een EU-wet indruist tegen het subsidiariteitsbeginsel of voorbijgaat aan de bevoegdheden van lokale of regionale overheden.