Ingezonden persbericht


Persbericht ROVER

1 juli 2010

Treinretourtjes weer extra in prijs gestegen

Vanaf 27 juni 2010 zijn treinretourtjes gemiddeld 2% duurder geworden. Deze prijsstijging komt bovenop de inflatie. Het is de tweede extra prijsstijging van het treinretourtje dat de invoering van de OV-chipkaart met zich meebrengt. Enkele reizen op saldo worden ook iets duurder, enkele reizen met een papieren kaartje worden daarentegen iets goedkoper waardoor het prijsverschil tussen reizen met de chipkaart en het papieren kaartje afneemt. Reizigersvereniging ROVER vindt het een kwalijke zaak dat NS het nalaat reizigers over de nieuwe tariefstructuur te informeren.

Volgens NS is de techniek van de OV-chipkaart niet in staat om retourreizen te herkennen. Het relatief goedkope treinretourtje wordt daarom vervangen door twee enkele reizen waarmee de prijs van een retourreis aanzienlijk stijgt. Jaarlijks wordt de prijs van een retourtje met gemiddeld 2% verhoogt en de prijs van een enkele reis met gemiddeld 3% verlaagt. In 2009 is dit voor het eerst toegepast, per 27 juni dit jaar vindt deze tariefswijziging wederom plaats en in de zomer van 2011 zal dit voor het laatst worden toegepast.

Ook het reizen op saldo wordt door deze maatregel duurder. Voorheen was de treinreiziger die een enkele reis met de OV-chipkaart afrekende circa 10% goedkoper uit dan met het papieren kaartje, omdat de ritprijs met der chipkaart precies de helft van een retourtje bedraagt. Door het verhogen van de retourprijzen bedraagt dit voordeel vanaf heden nog circa 5% en zal volgend jaar geheel verdwijnen.

In 2009 brachten consumentenorganisaties een negatief advies uit over de tariefswijziging, NS besloot echter het plan toch door te zetten. Reizigersvereniging ROVER klaagde vorig jaar al over het gebrek aan informatie voor de reiziger. Dit jaar laat NS het echter helemaal achterwege klanten te informeren over de tariefswijziging. Zowel ROVER als het OV-Loket krijgen daarom veel vragen en klachten binnen van reizigers die onaangenaam verrast worden door het duurdere retourtje.