Volker Wessels Stevin NV

Start bouw European China Centre Rotterdam

30 juni 2010

Terwijl wekelijks vanuit Europa delegaties naar de Wereldtentoonstelling in China vertrekken, start Volker Wessels Vastgoed samen met de voornaamste bouwer van die Shanghai EXPO, de Shanghai Construction Group met de bouw van het European China Centre. Aan de Rijnhaven in Rotterdam-Zuid verrijst de komende jaren een internationaal multifunctioneel complex voor wonen, werken, winkelen en ontspannen. Het project is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam.Ter ere van deze gelegenheid vond op woensdag 30 juni de startceremonie plaats.

De starthandeling op de feestelijk aangeklede bouwplaats met zonnig uitzicht over de Rijnhaven en skyline van de Wilhelminapier combineerde Chinese en Nederlandse elementen. Allereerst werd door hoogwaardigheidsbekleders een lint doorgeknipt en een gedenksteen onthuld. Deze steen zal straks onderdeel uitmaken van de fundering en werd symbolisch onder het zand geschept. Vervolgens werd de eerste damwand geslagen vergezeld van ballonnen, confetti, harde knallen en opzwepende muziek. De handeling werd voorafgegaan door toespraken van Dominic Schrijer, wethouder stedelijke economie, Wu Mingxin, economische consul van de Chinese ambassade in Nederland, Dietmar Werner, algemeen directeur Volker Wessels Vastgoed en lid Board of Directors ECC Rotterdam BV en Wang Xiao Lin, vice-president van de Shanghai Construction Group.

Shanghai en Rotterdam
Dominic Schrijer benadrukte dat het European China Centre Rotterdam een voorbeeld is van de goede betrekkingen tussen de zustersteden Rotterdam en Shanghai. Ook de economische consul Wu Mingxin was lovend over de bilaterale relatie tussen Nederland en China, met name tussen Shanghai en Rotterdam. "Ondanks de wereldwijde economische recessie bleef Nederland binnen de Europese Unie de tweede handelspartner van China. Op de World Expo in Shanghai presenteert Nederland zich prominent en bijzonder is dat Rotterdam, op uitnodiging van zusterstad Shanghai ook een eigen Paviljoen heeft" aldus Wu Mingxin. Dietmar Werner is positief over de onderlinge samenwerking: "Wij zijn onder de indruk van de efficiency waarmee Shanghai Construction Group te werk gaat en we hebben ondertussen ook veel geleerd van de samenwerking met onze Chinese partner." Mevrouw Wang Xiao Lin: "bovendien symboliseert het European China Centre Rotterdam niet alleen de brug tussen Shanghai en Rotterdam, maar ook tussen China en Nederland"

Ontmoetingsplaats voor bedrijven en consumenten
In juni 2008 is de samenwerkingsovereenkomst tussen Volker Wessels Vastgoed en Shanghai Construction Group getekend in Shanghai in het bijzijn van de burgemeesters Han Zheng en Ivo Opstelten. De totale ontwikkeling betreft 100.000 m2 en heeft een waarde van 300 miljoen euro. De afgelopen twee jaar is hard gewerkt aan het verder gezamenlijk ontwikkelen van het complex en het voorbereiden van de bouw van de eerste fase. Deze fase betreft het kloppend hart van het centrum dat 45.000 m2 omvat en een investering van ruim 100 miljoen.

In de grootste haven van Europa hoort een speciaal op China georiënteerd modern zakencentrum met kantoren, appartementen, een hotel, restaurants, supermarkt, Chinese specialiteitenwinkels en congres- en evenementenfaciliteiten. Voor internationale Chinese bedrijven die in Europa zakendoen wordt het de thuishaven maar ook Nederlandse bedrijven die in China actief zijn en dienstverleners zijn zeer geïnteresseerd. Bewoners van het complex wandelen straks via de nieuwe brug tussen Katendrecht en de Wilhelminapier een rondje om de Rijnhaven, een gebied waar ook door de komst van het drijvende paviljoen steeds meer evenementen plaats zullen vinden. Het wordt dus de ideale ontmoetingsplaats voor 'Oost en West'!

Zowel onder Chinese als Westerse particulieren is veel interesse in de appartementen die bijna allemaal fraai uitzicht op het water, het Rijnhavengebied en de Wilhelminapier hebben. Allerlei voorzieningen zijn in het centrum aanwezig, zoals bijvoorbeeld een grote supermarkt. Ook de Chinese tuin van 2.000 m2 meter met uitzicht op de haven spreekt tot de verbeelding. Het project maakt deel uit van de grootschalige binnenstedelijke ontwikkeling Stadshavens.

Oplevering
De verkoop was reeds voor deze start van de bouw in volle gang en de planning is dat de eerste opleveringen eind 2012 plaats zullen vinden. Rotterdam is dan een bijzonder landmark rijker, mogelijk gemaakt door een gezamenlijke onderneming van Nederlanders en Chinezen. Een combinatie die toekomst heeft!

Het European China Centre Rotterdam wordt gezamenlijk ontwikkeld door Volker Wessels Vastgoed en Shanghai Construction Group. Hiervoor hebben zij ECC Rotterdam BV opgericht.

www.eccrotterdam.com