Ingezonden persbericht


PERSBERICHT: Le Grand Départ Rotterdam 2010 is officieel begonnen!

De renners gaan zaterdag van start, maar met de opening van de permanence vandaag voor de officiële ingang van Ahoy is Le Grand Départ van de 97ste Tour de France officieel begonnen. Burgemeester Ahmed Aboutaleb en de directeur van de Tour de France Christian Prudhomme knipten samen het lint voor de hoofdingang van Ahoy door, waarna een trialbiker met zijn fiets dwars door een enorme poster als eerste de permanence binnen reed.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb stond in zijn speech eerst kort stil bij het tragische helikopterongeluk op de Maasvlakte, dat afgelopen weekeinde aan vier mensen het leven kostte. Daarna noemde hij Rotterdam niet alleen dé sportstad van Nederland, maar de komende dagen, ook van Europa. ,,We hebben heel lang naar dit moment uitgekeken, nu gaat het echt gebeuren!''

Christian Prudhomme roemde Rotterdam om zijn organisatievermogen en creativiteit. ,,Je kunt aan alles zien dat de stad bruist, dat dit een geweldige sportstad is. Ik zou dan ook tegen de burgemeester willen zeggen: doe er alles aan om straks ook het wereldkampioenschap voetbal hierheen te halen en laat ons Fransen dan in dit mooie Rotterdam de finale spelen. Vive le Tour, vive Rotterdam, vive le Tour à Rotterdam.''

In de permanence houden de medewerkers van de A.S.O. (Amaury Sports Organisation, de organisator van de Tour) kantoor. De mensen van de reclamekaravaan (ruim 500) worden hier geaccrediteerd en gebrieft. En hier is ook het perscentrum gevestigd. Ruim 1.000 mensen van de media komen in Ahoy niet alleen hun accreditatie ophalen, maar gebruiken het perscentrum de komende dagen als uitvalbasis. Wielerploegen houden er bovendien persconferenties.

Ook de ambassadeurs Teun van Vliet en Joop Zoetemelk waren vandaag bij de opening aanwezig. Oud-Tourwinnaar Zoetemelk zong er, samen met het Rotterdamse kinderkoor Prettig Weekend, zijn speciale Tourliedje. Daarna volgde een rondleiding en een afsluitende borrel in de speciale Rotterdam Lounge.