FNV Bouw


"Veiligheid wegwerkers zorg opdrachtgever"


De Arbeidsinspectie concludeert na onderzoek dat wegwerkers onvoldoende beschemd worden tegen aanrijdingen. Bij een op de drie plekken waar aan de weg wordt gewerkt, zijn de wegwerkers onvoldoende beschermd, zo blijkt uit controles op 213 wegenbouwlocaties. FNV Bouw & Infra is niet verbaasd, hoewel de situatie de bond ernstig zorgen baart.

Vorstschade
"Ik verwacht dat de situatie sinds het einde van dit inspectietraject, in november 2009, eerder verslechterd is, dan verbeterd. We hebben een lange vorstperiode gehad waardoor er veel gaten in de wet zijn gekomen. Dan is het: vandaag bellen, morgen maken. Met een standaard plannetje voor de veiligheid. Dat schiet ernstig tekort, omdat dat niet toegespitst is op de situatie ter plaatse. Werkgevers weten dat, maar willen niet zeuren omdat ze in de toekomst meer aanbestedingen moeten winnen." Aldus Hans Crombeen, sectorbestuurder van FNV Bouw & Infra.

Volgens de wegenbouwbedrijven vinden veel opdrachtgevers - meestal gemeenten en provincies - het belangrijker dat het verkeer weinig hinder ondervindt dan dat de werkplek zo veilig mogelijk is. Zo blijkt uit het onderzoek van de Arbeidsinspectie. Crombeen: "Ik ben heel blij dat de Arbeidsinspectie zich op de opdrachtgevers richt. Daar begint de veiligheid en daar ligt de hoofdverantwoordelijkheid voor de verkeersstromen. Die verantwoordelijkheid moet overigens ook bij de opdrachtgever gezocht worden als de juiste veiligheidsmaatregelen niet genomen worden."

Lees het persbericht en inspectierapport van de Arbeidsinspectie. Zie het origineel

Publicatiedatum: 28-06-2010