Korps Landelijke Politiediensten

Goed uitgerust op vakantie

vakantieservice 2009
Duiven, Breda, Maastricht, 23-06-2010 o Op zaterdag 3, 10 en 24 juli 2010, zijn er weer op drie verschillende locaties service-infopunten langs de autosnelweg voor vakantiegangers die op doorreis zijn naar het buitenland.

De service-infopunten zijn sinds 2003 een initiatief van de Dienst Verkeerspolitie van het Korps landelijke politiediensten met medewerking en ondersteuning van: ANWB Wegenwacht, Veilig Verkeer Nederland, Ministerie van Verkeer en Waterstaat, Het Nieuwe Rijden (Agentschap NL), Duitse Autobahnpolizei en Belgische Federale Wegpolitie.

Aandachtspunten
Vermoeidheid in het verkeer, het gebruik van
kinderbeveiligingsmiddelen, aantal inzittenden, de bandenspanning, zicht via de spiegels, verlichting, de technische staat van de banden en de gewichten van de combinatie krijgen de nodige aandacht.

Uitgerust op vakantie
Bij een lange reis kan vermoeidheid in het verkeer optreden. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat voert vanaf maandag 28 juni een publiekscampagne onder het motto Word geen slaaprijder. Een dreamteam deelt eye-openers uit om vermoeidheid tijdens de vakantietrip tegen te gaan. Zie ook: www.wordgeenslaaprijder.nl .

Onderhoud en keuring
De voertuigencombinatie zal ter voorbereiding op de vakantietocht in eerste instantie ter keuring en onderhoud aangeboden moeten worden bij een garage of dealer. Zie ook: www.anwb.nl/vakantiecheck

Veilig gevoel
Voor een laatste vrijwillige check en de actuele verkeersinformatie zijn deze service-infopunten ingericht om de vakantiegangers met een veilig gevoel op weg naar het buitenland te helpen.

Banden extra aandacht
Bij eerdere controles is gebleken dat er bij meer dan 50% van de gecontroleerde voertuigen iets mankeerde aan de banden: Ze waren te zacht, te oud of versleten. Banden van caravans en vouwwagens slijten vooral door stilstaan en rijden met onderspanning. Deze banden hebben een levensduur van ongeveer zes jaar. Namens Het Nieuwe Rijden zal een bandenspecialist de vakantiegangers informeren en extra aandacht besteden aan de banden. Zie ook: www.hetnieuwerijden.nl.

Datum en locaties van 06.30 uur tot 12.30 uur:

Zaterdag 3 juli 2010:
A 12 rechts grens Duiven - Duitsland, pp Oudbroeken A 16 rechts grens Breda - België, pp Hazeldonk A 2 rechts grens Maastricht - België, pp Knuvelkes

Zaterdag 10 juli 2010:
A 12 rechts grens Duiven - Duitsland, pp Oudbroeken A 16 rechts grens Breda - België, pp Hazeldonk

Zaterdag 24 juli 2010:
A 16 rechts grens Breda - Belgie, pp Hazeldonk A 2 rechts grens Maastricht - Belgie, pp Knuvelkes

Service-info-check op vrijwillige basis
Op genoemde data wordt een redelijke uitstroom verwacht van vakantieverkeer gelieerd aan het begin van de vakantieperiode vanuit Noord-, Midden- en Zuid-Nederland. De betreffende autosnelwegen fungeren dan als uitvalswegen met bestemming Duitsland, België en de achterliggende landen. Deze service-info-check is op vrijwillige basis. Bij geconstateerde gebreken zal naar een passende oplossing worden gezocht.

Deelnemende partijen
Het 'dreamteam' van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat deelt folders en promotiemateriaal uit over vermoeidheid in het verkeer. Rijkswaterstaat draagt zorg voor de inrichting van de parkeerplaatsen en de lichtkranten die de passerende vakantiegangers informeren over het service-infopunt.
De ANWB Wegenwacht verricht indien gewenst een kleine technische check aan het voertuig en aanhanger. En geeft tips hoe te rijden in de bergen en adviezen om pech tijdens de reis te voorkomen. Een autoglasbedrijf is aanwezig voor ruitinspecties en reparaties van autoruiten.
Veilig Verkeer Nederland verstrekt tips voor het veilig rijden. Partners van Het Nieuwe Rijden zullen zorgdragen voor de juiste bandenspanning. Ook is er informatie beschikbaar over de rijstijltips van Het Nieuwe Rijden voor auto en caravan, waardoor de vakantiereis voordeliger, veiliger en comfortabeler wordt. Het Nieuwe Rijden is een initiatief van Agentschap NL en de Ministeries van Verkeer en Waterstaat en VROM.
Politiekorpsen uit verschillende landen en de Verkeerspolitie van het KLPD geven geïnteresseerde vakantiegangers de meest recente verkeersinformatie, verkeerstechnische en verkeersveilige tips. Zij brengen de belangrijkste afwijkende verkeersregels van het land van bestemming/doorkomst onder de aandacht.