Gemeente Vlieland

âVlieland. Een Nederlandse Geschiedenisâ

Op zaterdag 3 juli 2010 vinden op Vlieland festiviteiten plaats rond de presentatie van het boek âVlieland. Een Nederlandse Geschiedenisâ van de hand van Anne Doedens en Jan Houter alias âJan van Vlielandâ. Het omvangrijke boek bevat een rijk geïllustreerd en wetenschappelijk verantwoord verslag van Vlielands historie van de vroege middeleeuwen tot nu. De feestelijke presentatie zal plaatsvinden door de overhandiging van de eerste exemplaren van het boek aan burgemeester Yorick Haan en aan de Commandant Zeestrijdkrachten, vice-admiraal Matthieu Borsboom.

Vanaf 12.30uur (de aankomst van viceadmiraal Borsboom bij het dorp Oost-Vlieland met Harer Majesteits Hydra) maakt het eiland zich op om zijn grootse verleden aan de buitenwereld bekend te maken. De festiviteiten vinden onder meer plaats in de aloude Vlielander St. Nicolaaskerk, door het gastvrije Vlielander kerkbestuur voor de gelegenheid ter beschikking gesteld. In de kerk worden onder meer twee korte lezingen gehouden door de bekende historicus en publicist Henk Slechte en dr. Adri van Vliet, plaatsvervangend directeur van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie. Als ceremoniemeester zal deze middag de bekende acteur, regisseur en schrijver Edwin de Vries optreden.

Om deze dag en het Vlielander verleden nog meer luister bij te zetten, zullen de leerlingen van de twee Vlielander scholen hun visie en impressies in tekeningen en werkstukken aan de wereld tonen. De bezoekers van het eiland zullen hiervan op meerdere plaatsen op het eiland kennis kunnen nemen. Harer Majesteits Hydra zal door het publiek bezocht kunnen worden.

Door de gemeenschappelijke inspanningen van de gemeente Vlieland, de Vlielander kerk, de Koninklijke Marine, Museum Trompâs Huys, de Vlielander scholen, uitgeverij Van Wijnen en vele anderen wordt 3 juli op Vlieland een dag om niet te vergeten. Graag nodigen wij u uit om vanaf 13.45 deel te nemen aan de festiviteiten van de Vlielander gemeenschap in de Nicolaaskerk