Gemeente Dongen

Grote beëdigingceremonie Natresmilitairen

Publicatiedatum: 28-6-2010

Op zaterdag 3 juli 2010 vindt, in samenwerking met de gemeente Dongen, een openbare beëdiging van Natresmilitairen plaats op het Wilhelminaplein in Dongen. Tijdens de beëdiging zullen 35 nieuw aangestelde militairen van 30 Natresbataljon de eed of belofte van trouw en gehoorzaamheid afleggen.

Vanaf dat moment behoren zij officieel tot het Korps Nationale Reserve (Natres). Met deze beëdiging wil de Koninklijke Landmacht het publiek de kans bieden om een dergelijke militaire plechtigheid van dichtbij mee te maken. Tijdens deze ceremonie wordt tevens aan vijf reservisten een jaarteken behorende bij de vrijwilligersmedaille Openbare Orde en Veiligheid uitgereikt. Zij krijgen dit jaarteken omdat zij 25, 30 of 35 jaar als vrijwilliger deel uitmaken van het Korps Natres

Trouw en gehoorzaamheid
Na het afronden van de militaire opleiding legt de nieuwe Natresmilitair de eed of belofte af. Daarbij wordt trouw aan de Koningin en gehoorzaamheid aan de wetten gezworen of beloofd. De eenheden (of compagnieën) van 30 Natresbataljon zijn gelegerd in de provincies Noord-Brabant, Zeeland en Limburg. De in Dongen te beëdigen militairen zijn afkomstig uit Noord-Brabant en Zeeland en krijgen een functie toegewezen bij de Alfa compagnie in Vlissingen of de Bravo compagnie in Breda. Het afleggen van de eed of belofte vindt plaats in aanwezigheid van het gehele bataljon en genodigden, wat inhoudt dat er ca. 600 personen (militairen, genodigden en familie) bij deze ceremonie aanwezig zullen zijn. Het fanfare Korps Nationale Reserve verzorgt de muzikale omlijsting rond de beëdigingplechtigheid. Het spelen van het Wilhelmus maakt deel uit van deze ceremonie.

Civiele werkgevers
De civiele werkgevers van de reservisten en vertegenwoordigers van de regionale overheid zijn ook uitgenodigd. Voorafgaande aan de beëdiging geeft de commandant van 30 Natresbataljon, luitenant-kolonel Rob Müller, aan deze genodigden een presentatie over de taken van een reservist. Daarbij legt hij een accent op de meerwaarde die de reservist voor zijn werkgever heeft door zijn functie bij de Natres. Daarnaast wil de landmacht met werkgevers van gedachten wisselen over de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en de behoeften en belangen van de werkgevers in relatie tot de inzetbaarheid van de Natresmilitair.

Korps Nationale Reserve
Militairen van het Korps Nationale Reserve vervullen hun militaire functie naast een baan in de burgermaatschappij. Een aantal keren per maand beoefenen ze militaire vaardigheden. De kerntaak van het Korps Nationale Reserve is het bewaken en beveiligen van het eigen grondgebied in alle denkbare scenarios. Natresmilitairen kunnen worden ingezet bij calamiteiten en crisissituaties. Daarnaast wordt het Korps regelmatig ingezet voor ceremoniële plechtigheden, zoals herdenkingen en Prinsjesdag.

Betrokkenheid Dongen
De gemeente Dongen heeft in 2008 voor het eerst kennis gemaakt met de Natres. Enige tijd geleden vond in Dongen een grootschalige oefening crisisbeheersing en rampenbestrijding plaats. Het was voor het eerst dat een dergelijke oefening in Brabant werd gehouden. 250 Vertegenwoordigers van politie, brandweer, geneeskundige diensten, leger en gemeente namen deel aan deze oefening.