Gemeente Breda

Stand van wijkimpulsplan âMeedoen en verbindenâ in Haagse Beemden

Zaterdag 3 juli trekt âde Reizende huiskamerâ door de Haagse Beemden om alle bewoners te informeren over de resultaten van één jaar Wijkimpulsplan âMeedoen en verbinden in de Haagse Beemdenâ.

De Reizende Huiskamer, een bijzondere buurtkeet, start bij Kinderboerderij De Sik. Hier ontmoeten wethouder Bob Bergkamp, de wijkraad Bekom en allerlei organisaties uit de Haagse Beemden elkaar om de stand op te maken.

De aanpak en uitvoering vanuit het Wijkimpulsplan is erop gericht om in samenwerking tussen de bewoners, corporaties, maatschappelijke organisaties en gemeente een extra impuls aan de leefbaarheid van de Haagse Beemden te geven . Het doel van de impuls voor de Haagse Beemden is om met een brede aanpak in 2010 en 2011 het evenwicht in de Haagse Beemden terug te brengen. Daarvoor kreeg de Gemeente Breda in mei 2009 twee miljoen euro uit het 40+ budget van het ministerie van WWI.

Met het impulsbudget zijn onder andere de volgende activiteiten opgepakt: DOE-geld voor jongeren, een wijkkeuken als onderdeel van Kindcentrum Olympia (de brede school), buurtcoaches, buurtpreventie, een ondernemerscoach, nieuwe parkeerplaatsen, een zwerfvuilploeg, allerlei acties om de buitenruimte leefbaarder te maken en nieuwe bewonersinitiatieven. In het najaar wordt naar verwachting bekend waar een nieuwe jongerenvoorziening in de wijk gaat komen.

Het Wijkimpulsplan heeft nog een jaar te gaan. Op zaterdag 3 juli trekt het Haagse Beemden Impuls Team (HIT-parade) langs de drie winkelcentra om te vertellen hoe het er voor staat, wat er nog moet gebeuren en om van bewoners te horen wat zij noodzakelijk vinden voor de toekomst van hun wijk.
De middag begint met een lunch voor genodigden op Kinderboerderij De Sik. Wethouder Bob Bergkamp van wijkontwikkeling maakt op deze manier verder kennis met de wijk.
Na de lunch trekt de HIT-parade met âDe Reizende Huiskamerâ de wijk in. Deze Reizende Huiskamer is opgebouwd tijdens het Lopend Vuur waar 300 buurtbewoners elkaar thuis en bij de speciale buurtkeet bij De Sik hebben ontmoet. Deze buurtkeet, nu de Reizende Huiskamer, staat sindsdien vol met persoonlijke voorwerpen, verhalen en fotoâs van wijkbewoners.
Iedereen is uitgenodigd om op 3 juli iets van thuis in de keet te plaatsen: een foto, een voorwerp, een kunstwerkje of een verhaal. De enige echte huiskamer van de Haagse Beemden kan zo verder groeien. De jongeren van Brassband Haagse Beemden trommelen letterlijk iedereen op als de Reizende Huiskamer van het Wijkimpulsplan in aantocht is.

Het programma van de Reizende Huiskamer ziet er als volgt uit:

12.00 uur Lunch met wijkraad Bekom, organisaties uit de wijk en wethouder Bob Bergkamp bij
kinderboerderij De Sik, Kesterendreef 14 4822 WT Breda 13.30 uur Reizende huiskamer in winkelcentrum De Berg 14.00 uur Vertrek
14.15 uur Reizende huiskamer in winkelcentrum Heksenwiel 14.45 uur Vertrek
15.00 uur Reizende huiskamer in winkelcentrum De Donk 15.30 uur Einde programma