Rijksvoorlichtingsdienst

Rijkswaterstaat zet zich ook deze zomer in voor veilig varen

Vanaf 3 juli weer stewards op de sluis

Gedurende het zomerseizoen zet Rijkswaterstaat weer stewards in op een aantal drukke sluizen. Met hulp van stewards vindt het invaren en afmeren sneller plaats en wordt de ruimte in de sluis beter benut. Ook delen stewards de folder 'Veilig het water op!' uit, om aandacht te vragen voor het veilig samen varen en wat schippers daar zelf aan kunnen doen.

Waar en wanneer komt u de stewards tegen?
Rijkswaterstaat heeft opnieuw bekeken op welke sluizen stewards een toegevoegde waarde hebben en wanneer de inzet effectief is. Ze zijn dit jaar aanwezig op twaalf Rijkswaterstaat sluizen waar in drukke periodes sprake is van wachttijden, waar beroeps- en recreatievaart samen schutten of bij voor de recreatievaart lastige objecten, bijvoorbeeld bij getrapt schutten of een groot verval.

De periode waarin stewards door Rijkswaterstaat worden ingezet varieert per locatie, afhankelijk van de verwachte drukte. Op een aantal sluizen ziet u de stewards vanaf 3 juli. In regio's waar de zomervakantie later begint, komt u ze vanaf 15 juli tegen.

Inmiddels zet een aantal andere vaarwegbeheerders in navolging van Rijkswaterstaat ook stewards in; bijvoorbeeld in de Kop van Overijssel, op de Wilhelminasluis in Zaandam, bij de Prinses Margriet Sluis in Lemmer en de Prins Johan Frisosluis in Stavoren.

Veel oud-stewards opnieuw aan de slag
In heel Nederland zet Rijkswaterstaat in totaal zo'n 60 stewards in. Daarvan heeft twee derde in eerdere jaren ook al als steward gewerkt. Nieuwe kandidaten zijn geworven via www.werkenbijhetrijk.nl, studentensites, en via het netwerk van stewards en sluismeesters.

Kwaliteit blijft een belangrijk punt bij de werving. Bij de selectie is onder meer gelet op vaarervaring, affiniteit met watersport en klantgerichtheid.

Nieuwe stewards krijgen een tweedaagse opleiding. Daarbij ligt de focus op wat zij vanaf de sluismuur kunnen bijdragen aan het vlot en veilig passeren van de sluis. Onderdelen van de opleiding zijn de regels rond het passeren van een sluis, gevaren op en rond de sluis, het zelf door de sluis varen en het inschatten en beïnvloeden van vaargedrag vanaf de sluismuur.

Taken van de stewards
Stewards helpen om een vlottere doorstroming bij drukke sluizen te bereiken en om veilig gebruik van de sluis te bevorderen. Ook helpen ze om minder ervaren recreanten vertrouwd te maken met het gebruik van sluizen. De steward werkt onder supervisie van de sluismeester. Concreet ondersteunen stewards de recreanten tijdens het passeren van de sluis door:
- de instructies van de sluismeester door te geven, bijvoorbeeld met betrekking tot de volgorde van invaren en het plaatsnemen in de kolk;
- het aannemen en losgooien van lijnen;
- het beantwoorden van vragen en het geven van informatie.

De recreant is niet verplicht de aanwijzingen van de steward op te volgen.

Veilig het water op!
De stewards delen ook de folder 'Veilig het water op!' uit. Deze is onderdeel van een bredere campagne die als doel heeft om de veiligheid op de vaarweg te vergroten door beroepsschippers, recreatieschippers en roeiers bewust te maken van elkaars gedrag en beperkingen. Nieuw is dat dit jaar ook aandacht wordt geschonken aan zwemmers in de vaarweg. De folders zijn ook in Duits, Engels en Frans beschikbaar.

De campagne wordt uitgevoerd onder de vlag van het samenwerkingsconvenant Varen doe je samen, een initiatief van Rijkswaterstaat, de Provincies, Havenbedrijf Rotterdam, Groningen Seaports, Haven Amsterdam, Koninklijke Schuttevaer, ANWB, Watersportsverbond, HISWA en SRN. Zie voor meer informatie www.varendoejesamen.nl.

De folders zijn ook op te vragen via de gratis informatielijn van Rijkswaterstaat 0800-8002 of via www.rijkswaterstaat.nl




RVD Mediafeed