Gemeente Zwolle

ROVA zet gft-vergister open op Open dag

ROVA aan de Rijnlandstraat in Zwolle biedt tijdens de open dag op zaterdag 3 juli 2010 iedereen de mogelijkheid om de nieuwe vergistingsinstallatie van binnen en buiten te bekijken. De vergister zet gft-afval, dat in de regio wordt ingezameld, om in groen gas. De open dag duurt van 10.00 tot 15.00 uur.

De installatie vergist jaarlijks 45.000 gft-afval tot biogas en compost en is de grootste in Nederland. Eén ton gft levert niet alleen 380 kilogram compost op, maar ook ruim 100 kubieke meter biogas of ruim zestig kubieke meter aardgas.
Het gas uit de vergistingsinstallatie wordt bijgemengd in het hogedruk aardgasleidingnet van Gasunie. Daarnaast gebruikt ROVA het groene gas voor (inzamel)voertuigen. In een volgend stadium kunnen ook gemeenten (en in een later stadium ook burgers die gft-afval aanleveren) het gas afnemen.

De installatie op het ROVA-terrein op bedrijventerrein Hessenpoort produceert jaarlijks 2,75 miljoen kuub groen gas, voldoende voor 1.900 huishoudens. Ook maakt de installatie het rijden op groen gas mogelijk, waardoor jaarlijks 6.000 ton minder CO2 wordt uitgestoten. Dat is gelijk aan de uitstoot van 45.000 personenauto's.

Veel te doen

De open dag staat in het teken van afval scheiden en recycling. Er valt voor jong en oud veel te zien, te leren en te doen. Ook kunnen de bezoekers de verschillende diensten van ROVA aan het werk zien. Bovendien kunnen ze zelf ervaren hoe afval scheiding in de praktijk werkt.