Ingezonden persbericht


ALLES WAT JE WILT WETEN OVER JAZZ EN MEER...

De vijfde editie van North Sea Round Town biedt niet alleen veel concerten op verwachte en onverwachte locaties, maar geeft bezoekers ook de mogelijkheid om meer te weten te komen over de jazzmuziek, jazzscène en aanstormende jazztalenten van dit moment.

Jong jazztalent North Sea Round Town heeft een naam hoog te houden, als het gaat om jonge talenten. Het festival geeft alle ruimte aan jonge aanstormende musici om zich te presenteren en te ontwikkelen. Zo geeft bassist en componist Hein van de Geyn, samen met een aantal andere muzikanten, begin juli een aantal masterclasses aan vijftig conservatoriumstudenten uit heel de wereld. Het eindresultaat is 8 juli te bewonderen in festivalcafé De Unie. Daar zullen ook de docenten zélf hun kunsten vertonen.

Ook zanggrootheden als Margriet Sjoerdsma, Giovanca en Boris zullen een aantal masterclasses geven aan jong talent. De jazzzangers van de toekomst zijn o.a. te bewonderen op zaterdag 3 juli - op het stadspodium bij de Laurenskerk - en op zaterdagmiddag 10 juli in Rotown.

Jazz voor kinderen Zoals ieder jaar is er ook deze editie een speciaal kinderprogramma. Zo presenteert Lantaren/Venster zondagmiddag 4 juli de jazzopera Miles & Tram 7, waabij de jongste bezoekertjes zelf muziek mogen maken. Ook het kindermuseum Villa Zebra heeft weer een speciaal programma: in het kader van de Tour de France kunnen kinderen hun eigen compositie maken met fietsbellen. En op het Deliplein in Katendrecht mogen zelf kinderen op zondag 27 juni hun eigen instrumenten maken of meespelen in een drumband.

Jazz in de huiskamer De concerten in Rotterdamse huiskamers waren vorig jaar een overweldigend succes. Daarom zullen ook dit jaar artiesten als Rob van de Wouw, Jenny Lane en Rembrand Frericht acte de presence geven in de huiskamer. De Amerikaanse zangeres Catherine Russel geeft op vrijdagmiddag 9 juli tijdens North Sea Round Town een exclusief concert voor alle Rotterdamse huiskamers met haar trio in de studio van RTV Rijnmond. Diezelfde avond staat zij op North Sea Jazz in Ahoy. Het concert wordt opgenomen voor het programma Jazznazezz. Een beperkt aantal mensen kan het concert bijwonen, geef je op door een e-mail te sturen naar: info@northsearoundtown.com

Jazz-exposities en lezingen Wie zich wil verdiepen in de jazzmuziek en alles wat daarmee samenhangt, kan terecht bij een aantal exposities, lezingen en de inmiddels befaamde jazzcursussen in boekhandel Selexyz Donner. In de Centrale Bibliotheek is een tentoonstelling van de 50 meest spraakmakende jazzalbums. Op dezelfde locatie is een fototerugblik op het North Sea Jazz Festival te zien. De Amerikaanse jazzexpert Ashley Kahn geeft twee lezingen, onder andere over Miles Davis' beroemde album Bitches Brew.

Jazz voor thuisblijvers Wel zin, maar geen tijd om te gaan? Dan kun je altijd nog terecht bij Radio Rijnmond. In het programma Jazznazezz wordt iedere avond live verslag van het festival op 93.4 FM. Meer jazzinfo: www.northsearoundtown.com

Dit festival is onderdeel van de agenda van Rotterdam Festivals. Kijk voor het complete overzicht op WWW.ROTTERDAMFESTIVALS.NL

Hans Teeuwen, foto Rob Verhorst

Rob Verhorst