De Melkweg

JULIDANS NEXT
Dé nieuwe lichting choreografen

Melkweg Theater za 3 t/m wo 14 juli · 19.00 uur · 12 / combiticket: 7*
· ·

Dit jaar organiseert het Melkweg Theater voor de vierde maal Julidans NEXT, het internationale platform voor de nieuwe generatie dansmakers binnen het Julidans festival. Van oorsprong is NEXT onlosmakelijk verbonden met het hoofdprogramma van Julidans. Dit omdat het programma voor Julidans NEXT is samengesteld in samenwerking met de grote namen binnen het festival. Zo hebben de afgelopen edities Sidi Larbi Cherkaoui, Akram Khan en Wim Vandekeybus onbekende talenten meegenomen naar Julidans om voorafgaand aan hun eigen voorstelling op te treden als supportact in het Melkweg Theater. Op die manier hebben we kennis kunnen maken met een nieuwe lichting kunstenaars die in de ogen van gevestigde makers een interessante kijk hebben op de dans en het presenteren van het lichaam.
Ook voor de komende editie van Julidans NEXT worden gerenommeerde choreografen uitgedaagd om nieuw talent voor te stellen aan het publiek. Dit jaar is het aan Jan Fabre, Emio Greco en Pieter C. Scholten om te laten zien wie zij interessante kunstenaars van de nieuwe generatie vinden. Beiden geven nieuwe choreografen de kans om zich te ontwikkelen binnen hun eigen infrastructuur, Troubleyn en ICKamsterdam, en beiden hebben zij vanuit hun visie gekozen voor dansmakers die zij bewonderen om eigenzinnige ideeën en tegendraadse keuzes. Daarnaast is er een nieuwe invalshoek te bespeuren binnen het NEXT concept. Dit jaar is ervoor gekozen om een podium te bieden aan dansmakers die al een succesvolle carrière als performer hebben bij iconen als Pina Bausch, Alain Platel en Sidi Larbi Cherkaoui, maar nu hun eigen weg zoeken in het creëren van choreografieën. Julidans NEXT laat zien In hoeverre zij zijn geïnspireerd door hun meesters of door hen zijn beïnvloed bij het ontwikkelen van een eigen signatuur. Als extra NEXT-programma is er werk te zien van Daniel Linehan, die onlangs afstudeerde aan P.A.R.T.S, de school van Anne Teresa de Keersmaeker en zijn er nieuwe choreografen uit het Midden Oosten te bewonderen. Al met al bestaat Julidans NEXT uit een gevarieerd en fris programma van de nieuwe lichting choreografen.


* De NEXT-voorstellingen beginnen om 19.00 uur in Melkweg Theater en zijn goed te combineren met de voorstellingen uit het hoofdprogramma van Julidans. Per NEXT-voorstelling wordt aangegeven met welk Juldiansprogramma de voorstelling goed te combineren is. Hiervoor bestaat dan ook een speciale kortingsprijs. Combikaarten zijn alleen verkrijgbaar bij de kassa van Stadsschouwburg Amsterdam





PROGRAMMA JULIDANS NEXT

za 3 & zo 4 jul 19:00 uur
JAILBREAK MIND - Fabien Prioville (CA) ­ NL première Geïnspireerd door Pina Bausch
12 / i.c.m. `Kontakthof Mit Teenagern Ab `14' in de Stadsschouwburg : 7

di 6 jul 19:00 uur
PARIS - Ivo Dimchev & Christian Bakalov (BU)
De Keuze van Jan Fabre
12 / i.c.m. `Another Sleepy Dusty Delta Day' in Theater Bellevue : 7

wo 7 jul 19:00 uur
BIRTH OF PREY ­ Voetvolk: Lisbeth Gruwez & Maarten Van Cauwenberghe (BE) De Keuze van Jan Fabre
12 / i.c.m. `Another Sleepy Dusty Delta Day' in Theater Bellevue: 7

do 8 & vr 9 jul 19:00 uur
BIG MOUTH - Niv Sheinfeld & Oren Laor, Keren Levi (IS) ­ NL première Extra NEXT-programma
12 / i.c.m. `Mana' in de Stadsschouwburg: 7

za 10 & zo 11 jul 19:00 uur
NOT ABOUT EVERYTHING - Daniel Linehan (US) ­ NL première SOLOS ­ Kaori Ito (JP)
Geïnspireerd door Alain Platel & Sidi Larbi Cherkaoui 12 / i.c.m. `Dunas' in de Stadsschouwburg : 7

di 13 & wo 14 jul 19:00 uur
CINQUANTA URLANTI QUARANTA RUGGENTI SESSANTA STRIDENTI - Dewey Dell / Teodora Castellucci ­ NL première
De Keuze van Emio Greco & Pieter C. Scholten
12 / i.c.m. PARA | DISO in de Stadsschouwburg: 7


Noot voor redacties