Nederlandse Omroep Stichting (NOS)



'Big 7' voor Oranje

HILVERSUM, 3 juli㤤2010 - Ondanks de tropische temperaturen, het begin van de zomervakantie in een deel van het land en het aftraptijdstip onder werktijd, zaten de Oranjefans gistermiddag om 16.00 uur weer in groten getale thuis voor de buis* om de kwartfinale van het Nederlands elftal tegen Brazilië te volgen. De rechtstreekse televisie-uitzending van de ontmoeting met de 'Goddelijke Kanaries' trok gisteren gemiddeld dik zeven miljoen kijkers. De spanning tijdens de slotseconden zorgde ook in de huiskamers voor een 'explosie', het aantal kijkers piekte op dat moment tot 8,2 miljoen.

In de loop van de wedstrijd liep het gemiddeld aantal kijkers op. Het eerste deel werd gevolgd door gemiddeld 6,4 miljoen Nederlanders, terwijl de tweede helft goed was voor 7,7 miljoen kijkers. 93 Procent van de Nederlanders van zes jaar en ouder, die gistermiddag tussen vier uur en kwart voor zes de televisie aan hadden, stemde af op de NOS-uitzending op Nederland 1.

Ook de uitgebreide nabeschouwing met de eerste reacties van de spelers en de bondscoach was in trek en werd gevolgd door gemiddeld 4,8 miljoen mensen. Het NOS WK Journaal (2 miljoen) en NOS Studio Sportzomer (1,9 miljoen) noteerden beide de meest bekeken aflevering van dit WK.

Ook het treffen tussen Uruguay en Ghana, het duel waar de volgende tegenstander van Oranje uit zou komen, scoorde later op de avond met een gemiddelde van 3,4 miljoen een mooi kijkcijfer. Het slot van de beslissende penaltyreeks was met 4,9 miljoen televisiekijkers veruit het meest bekeken deel van dit duel.

Bron: Cijfers zijn afkomstig van Stichting KijkOnderzoek (SKO) en MediaOnderzoek & Advies (MO&A) van de NPO.

* Het totaal aantal Nederlandse Oranjefans dat de wedstrijd tegen Brazilië heeft gevolgd, loopt nog op, als ook de kijkers buitenshuis (werk, horeca etc.) bekend zijn. Deze informatie is morgenochtend (zondag) na aanvullend onderzoek bekend.



Nederlandse Omroep Stichting (NOS)