Politie Zuid-Holland-Zuid


Veilig op vakantie na caravan- en aanhangwagencontrole

Meerkerk, 03-07-2010

De caravan- en aanhangwagenbezitter meer bewust maken van allerlei veiligheidsaspecten en daarmee een bijdrage leveren aan een veilig verkeer en een zorgeloze caravanvakantie.
Dat was het doel van de op vrijdagmiddag- en avond 2 juli gehouden caravancontrole op de carpoolplaats aan de Energieweg. De politie Zuid-Holland-Zuid initieerde de controle en voerde deze tussen 14.00 uur en 21.30 uur uit in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland, brandweer Zederik en de ANWB Wegenwacht. De instanties ontvingen veel positieve reacties van de gecontroleerde vakantiegangers.

Optreden
De gecontroleerde voertuigen met daarachter gekoppeld een caravan, vouwwagen, aanhanger of oplegger werden door politiemotoren van de rijksweg A-27 afgehaald en naar de controleplaats geleid. Daar werd er eerst een weging uitgevoerd op het voortgetrokken voertuig. Na deze weging werd het voertuig verder de controlestraat ingestuurd waarna het gehele voertuig op technische gebreken, staat van de banden, verlichting, koppeling en de benodigde papieren werd gecontroleerd. Bij kleine gebreken werden deze door de aanwezige ANWB Wegenwacht belangeloos verholpen (o.a. defecte verlichting, kapotte kabels). Daarna werd de aanwezige gasinstallatie door een medewerker van de brandweer Zederik gecontroleerd op gebreken. Medewerkers van Veilig Verkeer Nederland deelden folders uit over veilig op vakantie gaan.

Resultaten
Door de aanwezige instanties werd veel advies gegeven, daarnaast werd bekeurd bij aanzienlijke overtredingen. De koploper van deze controle was een bestuurder die met een Mazda 121 een bestelbus met daarachter gekoppeld een aanhanger vol marktkramen met een sleepkabel over de rijksweg A-27 voorttrok. Deze combinatie woog in totaal 3300 kg. Daarnaast reed de bestuurder al 50 jaar zonder rijbewijs. Ook was zijn voertuig niet verzekerd. De technische staat van de drie voertuigen gaf aanleiding om de man een rijverbod op te leggen en de voertuigen op te laten halen door een bergingsvoertuig. Hij kreeg eveneens een aantal boetes voor de diverse overtredingen.
In totaal werden 73 combinaties gecontroleerd, vier van hen mochten niet verder rijden vanwege grote overschrijdingen van het toegestane gewicht. Vijf bestuurders kregen een boete voor overbelading, één automobilist kreeg een boete voor het feit dat zijn auto niet de juiste spiegels had waardoor de caravan niet zichtbaar was. Een motorrijder werd bekeurd toen hij met ongeveer 100 km/u door de file reed, ook werden nog twaalf bestuurders beboet voor onder andere het rijden over de vluchtstrook, rechts inhalen en niet-handsfree bellen.
De betrokken instanties zijn zeer tevreden over het behaalde controleresultaat.