Gemeente Eindhoven

03-07-2010
Overleden gemeenteambtenaar was een onverzettelijke bruggenbouwer

Brug Professor Holstlaan vernoemd naar Karel van Dijk

Publicatiedatum: 03-07-2010

Zaterdagmiddag 3 juli onthult burgemeester Rob van Gijzel een lichtkunstwerk ter nagedachtenis aan de vorig jaar overleden gemeenteambtenaar Karel van Dijk. Van Dijk heeft zich gedurende lange tijd zeer verdienstelijk gemaakt voor de stad Eindhoven.

De onthulling vindt van 16.00 uur tot 17.00 uur plaats bij de brug over de Dommel aan de Prof. Holstlaan. Karel van Dijk gold als groot visionair van het Eindhovense ambtelijk apparaat. Hij gaf de aanzet tot de ontwikkeling van het Centrumgebied, de Westcorridor en de Dommelzone.

Karel van Dijk was een groot liefhebber van de Dommelzone. Om deze zone meer onder de aandacht van de Eindhovenaren te brengen, bedacht hij het tweejaarlijkse evenement `Doe de Dommel'. Een uniek evenement, op de eerste zondag van juli, waarbij de Eindhovenaren gestimuleerd worden om hun eigen rijkdom te beleven: natuur en cultuur aan de Dommel. De onthulling vindt daarom plaats op de dag voorafgaand aan het evenement dat dit jaar weer plaatsvindt langs de Dommel.

Met het lichtkunstwerk wil de gemeente de naam van Karel van Dijk en zijn verdiensten voor de stad duurzaam aan Eindhoven verbinden. Karel van Dijk overleed op 19 mei 2009. Hij werkte sinds 1976 bij de gemeente Eindhoven. In de periode 2000-2007 was hij hoofd van de sector Strategie bij de dienst Stedelijke Ontwikkeling en Beheer. Karel werd gezien als bruggenbouwer tussen mensen/partijen in de stad. Het kunstwerk heeft daarom een bijzondere symbolische waarde.

Het kunstwerk is een ontwerp van Eindhovens lichtarchitect Har Hollands. Hij ontwierp onder meer het viaduct bij de High Tech Campus. Het kunstwerk dat hij voor de Karel van Dijkbrug maakte is van een heel andere orde: ingetogen en symbolisch. Voor zijn ontwerp werd gekozen omdat het het best aansloot bij het idee om niet zozeer de brug een naam te geven maar vooral een concrete herdenking aan Karel van Dijk te realiseren.