Expositie nieuw werk beeldhouwer Luc Leenknegt in Galerie Beeldkracht


Vakmanschap, monumentale vormen, rijke fantasie en associatieve werkwijze

SCHEEMDA, 20100623 -- Galerie Beeldkracht exposeert van zaterdag 3 juli t/m zondag 1 augustus 2010 de nieuwste beelden van hout en ijzer van kunstenaar Luc Leenknegt. "Mijn vader was timmerman. Er was bij ons thuis daarom ook altijd wel wat timmerhout te vinden. Kooien voor mijn vogels en hamsters maakte ik zelf en zo kon ik mooi al zijn gereedschap uitproberen. Niet dat hij daar altijd gelukkig mee was."

De fascinatie met materiaaltechnische experimenten zaten er bij Luc Leenknegt duidelijk al vroeg in. De kunstenaar construeert, polijst, stapelt, rijgt, buigt, hakt, smeedt, slijpt, schraapt met de kettingzaag, verbrandt en blust zijn materiaal. Hij haalt tevoorschijn wat in het hout lijkt te zijn opgesloten en voegt daaraan zelfgemaakte ijzeren delen toe.

Vakmanschap, perfectionisme, monumentale vormen, een rijke fantasie en de associatieve werkwijze typeren de kunstwerken van Luc Leenknegt. "Ik ben altijd weer nieuwsgierig naar het beeld dat in mijn kop zit. Ik wil het zien. Het ene beeld roept bovendien gelijk een ander op. Ooit ben ik op die trein gestapt en die stopt niet meer." De thematiek van zijn werk is, in de vijfentwintig jaar dat de beeldhouwer professioneel actief is, geleidelijk veranderd. Recentelijk is de kunstenaar zich terdege bewust van zijn katholieke achtergrond. "Ik kom uit een katholieke enclave in het zuiden des lands. Broeder Faustinus, Alexander en Fererius hebben mij door de lagere school geloodst. Ik heb communie gedaan, vormsel gehad en daarbij de bisschop mogen ontmoeten in de kerk. Kortom ik ben een gepokt en gemazeld katholiek." Op zijn solo expositie is o.a. een imposante Crucifix te zien, maar dan natuurlijk wel op de voor hem typerend robuuste manier vormgegeven. Indrukwekkend is de met kettingzaag uitgehouwen uitdrukking op het gelaat van Jezus, vol smart, voorzien van een gemene ijzeren doornenkroon. Tot zijn verrassing stelt de kunstenaar vast, dat ook in één van zijn andere nieuwe beelden sporen van zijn christelijke opvoeding zijn terug te vinden, maar onbedoeld. Leenknegt: "Het geloof, de kerk werkt als kruipolie. Het zit in alle kieren en gaten van je hersenen. Af en toe merk ik dat weer. Een van mijn laatste beelden bestaat uit drie objecten die samen een geheel vormen. Het is abstract, maar de opstelling is als bij de drie kruisen op de berg Golgotha. Christus kwam onbedoeld toch weer om de hoek kijken."

Luc Leenknegt (Hulst, 1962) kreeg zijn opleiding aan de Koninklijke Akademie voor Kunst en Vormgeving te 's-Hertogenbosch (1980-1984). Hij exposeert regelmatig sinds 1988, ook bij bekende Nederlandse galerieën als Galerie Lamber, Galerie Wiek XX, Galerie Wildevuur en Dehullu. Toch geniet de kunstenaar geen grote bekendheid, en nog iets te weinig bij het kunstminnend publiek. Een goede reden voor deze solo expositie bij Galerie Beeldkracht, die zijn werk in 2009 reeds exposeerde op grote Nederlandse en buitenlandse kunstbeurzen, zoals de Open Art Fair te Utrecht en Lineart in Gent.

Wij heten u van harte welkom, u kunt de expositie, galerie, kunstuitleen en lijstenmakerij bezoeken van woensdag tot en met zaterdag van 10 tot 18 uur en iedere zondag van 12 tot 17 uur. Informatie over de galerie, Luc Leenknegt en de expositie vindt u op de website www.beeldkracht.com, op www.galeriebeeldkracht.nl/kunstenaars/Luc-Leenknegt.htm en op het web-log van de galerie: www.beeldkracht.web-log.nl.

Sander Kletter

galeriehouder Galerie Beeldkracht - juni 2010

Galerie Beeldkracht