Ingezonden persbericht


Persbericht

Tentoonstelling "100 jaar eerste vlucht Jan Hilgers" De beginperiode van de luchtvaart, herinneringen aan vliegkamp Ede 3 juli t/m 24 oktober 2010

Op 29 juli is het precies 100 jaar geleden dat Jan Hilgers als eerste Nederlander met een vliegtuig in eigen land het luchtruim koos. Hij deed dat vanaf de Doesburgerheide bij Ede. en was Clément van Maasdijk nipt voor, die twee dagen later zijn eerste vlucht maakte. Hilgers had op dat moment nog helemaal geen brevet en hij beperkte zich dan ook tot een paar rechte vluchten die slechts enkele minuten duurden. Hij gaf nog wel een showtje weg door de motor aan te draaien en vervolgens via de staart het bewegend vliegtuig weer in te stappen. De honderden toeschouwers genoten van het schouwspel en bejubelden Jan Hilgers, de eerste 'Flying Dutchman' die in Nederland een vlucht maakte.

De tentoonstelling "100 jaar eerste vlucht Jan Hilgers" gaat vooral over de eerste decennia van de luchtvaart. Een periode waarin de ene ontwikkeling de andere opvolgde en de piloten steeds verder durfden en gingen. De ontwikkeling van de luchtvaart was wereldnieuws en er werden vliegdemonstratie gehouden waar vele nieuwsgierigen op af kwamen. Andere onderwerpen in de tentoonstelling zijn Vliegkamp Ede, de gedenkwaardige eerste vliegdag, het vliegtuig de Bleriot XI en de aviator Jan Hilgers. Vele foto's, vliegtuigmodellen, films en maquettes zijn te bewonderen. Verder is er een replica van de cockpit van de Bleriot XI waarin bezoekers kunnen plaatsnemen en ervaren dat er in 100 jaar veel veranderd is. Van tijd tot tijd zal ook op de computer met een Flight Simulator worden gevlogen met de Bleriot XI. Kortom een tentoonstelling voor jong en oud. Ter nagedachtenis van het unieke feit dat Jan Hilgers 100 jaar geleden zijn eerste vlucht maakte wordt er niet alleen een expositie gehouden. Op 18 september zal boven de Ginkelse heide een spectaculaire vliegshow plaatsvinden.

In 1903 maakten de gebroeders Wright de eerste vlucht met een motorvliegtuig. In 1909 volgden de eerste vlucht van de Fransman De Lambert in Etten-Leur en de oversteek over Het Kanaal van Louis Blériot. In 1910 was het de beurt aan de Nederlander Jan Hilgers om luchtvaartgeschiedenis te schrijven. Hij was naar Frankrijk gestuurd om vlieglessen te nemen. Monteur Jan Verhagen vergezelde hem om het Bleriot vliegtuig uit elkaar te halen om het later in Nederland weer in elkaar te zetten. Toen men in Heerenveen plannen smeedde om begin augustus vliegdemonstraties te houden en de primeur van eerste Nederlandse vlieger boven Nederland te vestigen, werden Hilgers en Verhagen gevraagd zo snel mogelijk terug te keren. Op 28 juli arriveerden ze in Ede. De transportkisten van het vliegtuig dienden als geïmproviseerde hangar en op 29 juli vond onder het oog van een kleine groep belangstellenden de historische eerste vlucht plaats.

Adres en openingstijden
Het Historisch Museum Ede is gevestigd aan het Museumplein 7, in het voormalig Stationsgebouw Ede-Centrum. Tel: 0318-619554. E-mail: info@historischmuseumede.nl Website: www.historischmuseumede.nl , Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag van 13.30 tot 17.00 uur, zondag van 13.30 tot 16.00 uur (maandag gesloten). Toegangsprijs: E 2,50 voor volwassenen en E 1,50 voor kinderen. Rondleidingen op afspraak.