Ingezonden persbericht


Persbericht

VIER KORTE NEDERLANDSE
ANIMATIEFILMS IN HET VOORPROGRAMMA
VAN AMERIKAANSE BLOCKBUSTERS

Vanaf 3 juli worden vier nieuwe korte Nederlandse animatiefilms vertoond als voorprogramma van Amerikaanse blockbusters. Het is de eerste keer in lange tijd dat animatiefilms van eigen bodem als voorfilm in de bioscoop te zien zijn.

De films werden geselecteerd als vier beste na een competitie die het Filmfonds uitschreef voor de realisering van ultrakorte animatiefilms van maximaal 2 minuten. Bioscoopexploitant Pathé brengt ze deze zomer in roulatie:
- Pik, regie Erik van Schaaik;

- DirkJan Heerst!, regie Remco Polman en Wilfred Ottenheijm;
- In Other Words, regie Joost Bakker;

- In a Forest, regie Fons Schiedon.

De films worden in digitale projectie vertoond in 70 zalen, in het voorprogramma van grote speelfilmreleases. De eerste titel, Pik is vanaf 3 juli te zien als voorfilm in Pathétheaters in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Eindhoven, Groningen, Helmond, Utrecht en Zaandam.

De overige titels gaan in de loop van de zomer in roulatie. Meer informatie over de films en het overzicht van de zalen is binnenkort terug te vinden op de websites van Pathé en het Filmfonds.

De Nederlandse animatiefilm is internationaal regelmatig aanwezig op toonaangevende festivals. Met deze serie animatiefilms die sterk verschillen in stijl en techniek willen het Nederlands Fonds voor de Film en Pathé een groter publiek voor de Nederlandse animatiefilm bereiken. Het Filmfonds heeft zijn budget voor animatie structureel verhoogd, een animatie-intendant ingesteld en animatiefilms van speelfilmlengte in ontwikkeling genomen om zo de Nederlandse animatiefilm een extra impuls te geven.

DirkJan Heerst!
Regie: Remco Polman en Wilfred Ottenheijm
Producent: Jantiene de Kroon
Productie: Mooves

DirkJan wordt niets minder dan wereldleider, wat gaat hij doen? En vooral, hoe komt dat zo?

De kreet "DirkJan Heerst" werd in 2004 voor het eerst aangetroffen op de deur van het damestoilet van het Stedelijk Jongerencentrum Wageningen. Sindsdien heeft de leus een opmars gemaakt, eerst via de toiletten van andere jongerencentra en later via blogs en forums op internet. Het is zo'n alledaagse kreet geworden dat we 'm kunnen horen bij de groenteboer, op het sportveld en bij de pinautomaat. Het succes van"DirkJan Heerst" is zo groot geworden dat deze woorden niet eens meer verwijzen naar de bebrilde, altijd in streepjestrui gehulde nerd uit de strip van Mark Retera. Mooves echter, brengt de kreet nu terug tot de essentie; DirkJan gaat heersen, en wel over alles.

In Other Words
Regie: Joost Bakker
Producent: Hanneke Stark
Productie: STARK film

Een bericht in een opwaaiende krant lijkt een man en een vrouw dichter bij elkaar te brengen.

Joost Bakker tekende met houtskool en potlood de animatiefilm In Other Words. Een scène uit Il Deserto Rosso van Michelangelo Antonioni waarbij een man en een vrouw op een aanwaaiende krant gaan staan en zich erover buigen inspireerde de maker. Naast de tekeningen zorgt het muziekstuk van de Catalaanse componist Frederico Mompou voor de tijdloze sfeer van de film. Joost Bakker (1977) volgde de Hoge School voor de Kunsten in Arnhem en het Sandberg Instituut in Amsterdam. Ontving een stipendium voor het NIAF (2007 -2009). Voor zijn film 'Laagtevrezers' (2004) ontving hij de René Coehoprijs Montevideo. Zijn werk is in diverse musea en galeries in binnen- en buitenland te zien.

Hanneke Stark (1963) werkte lang samen met filmmaker Frans van de Staak (¹ 2001). Was meer dan 10 jaar werkzaam bij Studio Nieuwe Gronden/SNG Film en richtte in 2007 STARK film op.Naast producent ook werkzaam als filmmaker.

In a Forest
Regie: Fons Schiedon
Producent: Bruno Felix & Femke Wolting
Productie: Submarine

De film neemt de kijker mee in een onverwachte transformatie van de ene realiteit in de andere. Met het visuele lexicon van de thriller introduceert deze ultrakorte animatiefilm een spannende achtervolging door een donker bos die eindigt op een filmset. Gaandeweg wordt het verwachtingspatroon van het publiek uitgedaagd. Een film over geloven in een illusie.

Het idee voor In a Forest komt voort uit een persoonlijke fascinatie van regisseur Fons Schiedon voor film en het proces van film maken. De magische kwaliteit van cinema om mensen in een donkere zaal tot vervoering te brengen, staat in groot contrast met de complexe en weinig intieme omstandigheden waaronder films tot stand komen.

Schiedon is als illustrator opgeleid en werkte voor Esquire, Volkskrant Magazine en Park Avenue. Maar hij maakte vooral naam met animaties voor Nickelodeon, MTV Asia en NPS. Voor Submarine creëerde hij onder andere de karakters Kika&Bob (NPS).

De karakteranimatie is gedaan in Brazilië, Fons werkte aan de sets en cameravoering en bracht alles samen. De gehele film is gemaakt in 3d computeranimatie. Omgevingen en personages zijn volledig digitaal geanimeerd, zonder gebruik van live action. Bram Meindersma maakt de muziek en verzorgde de geluidseffecten.

Pik
Regie: Erik van Schaaik
Producent: Jiek Weishut
Productie: The Drawing Room

De vogel pikt en de os pikt het niet. Maar zonder het gepik wordt zijn leven helemaal ondraaglijk.

Tot elkaar veroordeeld zijn. Niet met elkaar kunnen, maar ook niet zonder elkaar, is een speling der natuur. Dit dierenverhaal geeft je een kijkje in de verschillende emoties binnen een relatie. Behulpzaam vs Irritant, Onverschillig vs Afhankelijk, uitgebeeld in 2D vs Stop Motion. Een schouwspel tussen twee vrienden en tegelijk een battle of the animators op muziek van Martin Fondse en sounds en foley van Arno Peeters.

Twee animatiestudio's draaiden voor deze film op volle toeren. Het 2D vogeltje werd geanimeerd door regisseur Erik van Schaaik. Naast kinderseries en opdracht films kreeg hij bekendheid door zijn korte film Vent en Phantom of the Cinema (Nederlandse Oscar inzending 2009). Patrick Raats maakte onder meer Barbazan (VPRO), en was verantwoordelijk voor de 3D animatie van de gekleide os.