DONG Energy nieuwe hoofdsponsor van Frisian Solar Challenge

16/06/2010 11:43

DONG Energy

LEEUWARDEN - Het Deense energiebedrijf DONG Energy is de nieuwe hoofdsponsor van de DONG Energy Frisian Solar Challenge. Het bedrijf verbindt zich voor drie edities als naamsponsor aan de grootste zonnebootrace ter wereld, die dit jaar wordt gehouden van 4 juli tot 10 juli. DONG Energy is leverancier van gas en stroom aan 1,5 miljoen klanten, waarvan 150.000 in Nederland. Een belangrijke doelstelling van het bedrijf is de ontwikkeling van innovatieve manieren om zuiniger en milieuvriendelijker met energie om te gaan.

,,DONG Energy past heel goed bij ons'', aldus voorzitter Siem Janssen van de Frisian Solar Challenge. ,,Het is een sterke partij, die net als wij gericht is op innovatie en duurzaamheid.'' Alhoewel DONG Energy al ruim 50 jaar ervaring heeft op de internationale energiemarkt, wil het bedrijf regionaal en dichtbij de klant opereren.

Aan de derde editie van de DONG Energy Frisian Solar Challenge doen begin juli verschillende teams mee met een nieuw type draagvleugelboot, die vaart op zonne-energie. Deze hydrofoilstechniek zorgt ervoor dat de voorsteven van de boot omhoog komt zoals bij een speedboot. De teams die deze innovatieve technische vinding hebben gedaan, verwachten dat hun boten sneller de route langs de Friese elf steden zullen afleggen.

Aan de derde editie van de tweejaarlijkse challenge doen een kleine 50 teams mee uit binnen- en buitenland. De deelnemers komen onder andere uit Amerika, Brazilië en Duitsland. Er wordt gestreden in drie verschillende klassen. De race is voor de deelnemers elke keer een slijtageslag. Lang niet alle teams halen de finish. De weersomstandigheden kunnen de wedstrijd loodzwaar maken. Het komt aan op doorzettingsvermogen, teamspirit, stressbestendigheid en technisch vernuft.

RTL 7 en Omrop Fryslan doen beide in een speciaal Frisian Solar Challenge-journaal dagelijks verslag van de wedstrijd. De zesdaagse race langs de Friese elf steden is dit jaar te volgen via een trace en tracksysteem op de interactieve website van het evenement. Op de site wordt de geografische positie van de boten nauwkeurig weergegeven.

Het evenement is in een paar jaar uitgegroeid tot één van de grootste en bekendste evenementen op het gebied van duurzaamheid in Nederland. Ook internationaal is er steeds meer belangstelling voor varen op zonne-energie. Geënt op het Friese succes zijn in 2009 ook zonnebootraces gehouden in onder andere Brazilië, Frankrijk en Italië.

De DONG Energy Frisian Solar Challenge biedt een uitgelezen podium aan universiteiten, onderwijsinstellingen en bedrijfsleven voor het creatief ontwikkelen van innovatieve duurzame technieken. De opgedane kennis en ervaring hebben geleid tot nieuwe bedrijven die zich richten op de ontwikkeling en het in de mark zetten van milieuvriendelijke energietechnieken.





http://www.frisiansolarchallenge.nl