Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

oranje

Museumgemaal Wilhelmina kleurt deze zomer oranje

Publicatiedatum : 28 juni 2010

Deze zomer kleurt museumgemaal Wilhelmina oranje, omdat de zomertentoonstelling tussen de gietijzeren centrifugaalpompen volop aandacht besteedt aan 100 jaar Koninklijk bezoek aan de Schermerpolder. Het museumgemaal is gelegen aan de Molendijk 9 bij Schermerhorn en is t/m 12 september iedere zondag geopend van 10.00 tot 17.00 uur. De officiële opening vindt plaats op zondag 4 juli om 14 uur. 'Koninklijk bezoek' wordt verwacht.

Niet voor de prins

De gemalen in de Schermer dragen alle namen van het Koningshuis: Emma, Wilhelmina, Juliana, Beatrix en Willem-Alexander draaien zeker niet voor de prins (in de betekenis van louter voor de sier), maar zijn echte gemalen van Oranje. Zij verzetten bergen water zodra dat bij regen en onweer nodig is. Deze bijzondere band komt op twee manieren tot uiting.

Koninklijke aandacht

Het polderbestuur van de Schermer toont zich in het verleden actief Koningsgezind en laat dat op verschillende manieren blijken. Het Koninklijk Huis op zijn beurt houdt van het Noord-Hollandse platteland en van de Schermer in het bijzonder, want verschillende leden van de Koninklijke familie brachten een al of niet officieel bezoek aan de polder. Het cultuurlandschap met zijn molens en vaarten, het schilderachtige Noorderpolderhuis, de Schermer Dansers, de polderjubilea, de inwoners zelf, de agrarische sector en het watermanagement, met zijn aansprekende gemalen bij Driehuizen, Grootschermer en Schermerhorn zijn factoren van Koninklijke aandacht.

Plensbui

In de afgelopen jaren bezochten Prins Bernard, Koningin Juliana, Prins Claus, Koningin Beatrix en Kroonprins Willem-Alexander meermalen de polder. Herinneringen in foto's, (hand)tekeningen en geschrift vormen het kleurrijke onderwerp van een Koninklijke zomertentoonstelling in het museumgemaal Wilhelmina. De expositie `Oranje in de Schermer' geeft een spontaan inkijkje in de bijzondere band tussen de polder en de Koninklijke familie. Wie herinnert zich nog het bezoek van Koningin Beatrix aan de zonovergoten polderfeesten in 1983? Wie herinnert zich niet de enorme plensbui waarin de Kroonprins zijn gemaal bij Driehuizen in werking stelde?

Iedereen kan nog herinneringen en foto's insturen, ze worden allemaal gebundeld en geëxposeerd. Inzenden kan naar NHD, postbus 2, 1800 AA Alkmaar of naar verslaggeving@nhd.nl.

Museumgemaal Wilhelmina

Het museumgemaal Wilhelmina is een van de drie hoofdgemalen van de Schermer die van 1928 tot en met 1995 de waterhuishouding van de 5.000 ha grote 17e eeuwse droogmakerij regelde. Het gemaal is thans als museum ingericht. Het gebouw staat in de traditie van de Amsterdamse Schoolstijl en draagt de kenmerken in onder andere raampartijen van het zogenaamde horizontalisme van de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright. De twee imposante centrifugaalpompen en een beknopte tentoonstelling met foto's, tekeningen, teksten en een prachtige videopresentatie over een dag uit in het leven van de machinist maakt het museumgemaal compleet.