Rijksvoorlichtingsdienst

Internationale luchtverdedigingsoefening op luchtmachtbasis De Peel

Op luchtmachtbasis De Peel vindt van 4 juli t/m 16 juli de oefening Joint Project Optic Windmill (JPOW) 2010 plaats. Aan deze editie van JPOW nemen 1000 militairen uit binnen- en buitenland deel. De afgelopen jaren is de oefening uitgegroeid tot de meest toonaangevende oefening op het gebied van geïntegreerde raket- en luchtverdediging binnen Europa.

JPOW wordt sinds 1996 georganiseerd door de Koninklijke Luchtmacht en kent haar oorsprong op luchtmachtbasis De Peel. Het doel van JPOW is om diverse luchtverdedigingssystemen binnen de NAVO optimaal te integreren om zo de dreiging van vijandelijke ballistische raketten, kruisvluchtwapens en de traditionele luchtdreiging van vliegtuigen en helikopters te neutraliseren.

Naast het PATRIOT-luchtverdedigingssysteem van de Koninklijke Luchtmacht, nemen diverse buitenlandse systemen deel aan de oefening. Tijdens JPOW worden deze systemen in een gesimuleerde omgeving uitvoerig getest en geïntegreerd. Uniek voor JPOW 2010 is dat niet alleen op luchtmachtbasis De Peel wordt deelgenomen aan de oefening, ook vanaf meerdere locaties in de Verenigde Staten nemen eenheden deel aan JPOW.

Op luchtmachtbasis De Peel vindt de oefening grotendeels plaats in tenten en op de operationele squadrons. Aan de elfde editie van JPOW nemen naast de Koninklijke Luchtmacht ook het Commando Luchtdoelartillerie van de Koninklijke Landmacht en de Koninklijke Marine deel aan de oefening. De buitenlandse deelnemers komen uit de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Griekenland en Noorwegen.

Noot voor redacties (