Het Bestuur VVIJ reageert op dit bericht als volgt:
Het bestuur van VVIJ en al haar leden verwerpen en distantiëren zich van iedere vorm van fascisme en racisme. Helaas hebben deze mensen onder valse voorwendselen een veld gehuurd en wij betreuren in hoge mate dat dit heeft plaatsgevonden. De vereniging zal direct maatregelen nemen teneinde te voorkomen dat VVIJ aan onbekenden velden ter beschikking stelt zodat een dergelijke situatie nooit meer plaats zal vinden.
Ingezonden persbericht

Extreemrechts verzamelt in Ijsselstein

Zondag 4 juli

In het Utrechtse Ijsselstein, onder de rook van Utrecht, kon zaterdag 3 juli ongestoord het Heel-Nederlandse Voetbaltoernooi (HNVT) van het extreemrechtse Voorpost doorgang vinden op de velden van Sportpark Groenvliet van de lokale voetbalvereniging VVIJ. Dit jaarlijks terugkerende evenement vindt wisselend plaats in Nederland of Vlaanderen en dit jaar vond het plaats op de voetbalvelden van de lokale voetbalvereniging. Hoewel de Anti Fascistische Actie (AFA) vroegtijdig de locatie wist te achterhalen is zij er spijtig genoeg niet in geslaagd dit extreemrechtse samenzijn te verhinderen.

De datum van het toernooi is vaak al ruim van te voren bekend maar waar Voorpost Vlaanderen de locatie ook altijd vooraf bekend maakt, doet Voorpost Nederland er juist uiterst geheimzinnig over. Toch wist AFA door goed onderzoekswerk er deze keer kort voor de aftrap achter te komen waar het plaatsvond en besloot de voetbalvereniging in te lichten. Deze bleek het echter volstrekt normaal te vinden een fascistische bijeenkomst te faciliteren. De velden waren immers, overigens zoals gebruikelijk onder valse voorwendselen, gehuurd via een lid van de club en dat maakte alles klaarblijkelijk in orde. 'Een absurde en volstrekt belachelijke redenering die niet te begrijpen is. Juist een voetbalvereniging, met toch een voorbeeldfunctie, zou beter moeten weten dan het ter beschikking van hun velden stelt aan een racistische en fascistische groep zoals Voorpost, bij wie rassenhaat hoog in het vaandel staat', aldus een woordvoerder van de AFA.

Aan het HNVT doen traditiegetrouw niet alleen ploegen van Nederlandse en Vlaamse Voorpostkringen mee, ook teams van de Nationalistische radiozender Radio Rapaille, Waalse rechts-extremisten en de neonazi's van de Dietse Kameraden geven acte de presence. Feitelijk is het dus een jaarlijks terugkerende grootschalige extreemrechtse bijeenkomst waarbij de onderlinge banden worden aangehaald en/of versterkt en nieuwe contacten worden opgedaan om in de toekomst mee samen te werken bij extreemrechtse acties. Daarbij komt dat Voorpost al sinds jaar en dag nauwe banden onderhoudt met neonazistische groeperingen als Blood and Honour(i) en kringleider van de Utrechtse voorpostkring Paul Peters in het verleden veroordeeld werd voor het bekladden van een joodse begraafplaats met antisemitische teksten en symbolen. Ook de ogenschijnlijk nationalistische Dietse Kameraden zijn in praktijk simpelweg neonazi's die Hitler vereren (ii).

Er waren dus genoeg redenen om dit toernooi geen plek te bieden en zijn daarom diep teleurgesteld in het laffe optreden van de voetbalvereniging. Dat op deze manier fascisme vrij spel geven wordt kan als niets anders gezien worden dan een diepe belediging aan elk clublid van VVIJ, zeker diegene met een niet-Nederlandse achtergrond of andere geloofsovertuiging of huidskleur. Wij hopen dan ook dat (zaal)eigenaren in de toekomst daadkrachtiger en verstandiger optreden dan de Ijsselsteinse voetbalvereniging VVIJ opdat er niet meer gezwegen wordt en fascisme en racisme nooit zullen worden geaccepteerd.

AFA Nederland

(i) Zie http://www.xs4all.nl/~afa/alert/1_13/maastricht.html

(ii) Zie http://www.xs4all.nl/~afa/alert/4_10/putter.html

---



Ingezonden persbericht