Ingezonden persbericht


Prinses Máxima doopt afdrukken Amsterdams bedrijf

Op zondag 4 juli zal Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima in Venetië het nieuwste schip van de Holland America Line de "Nieuw Amsterdam" dopen.
Naast het bijzondere feit dat dit schip een Amsterdamse sfeer ademt die de historie tussen Amsterdam en Nieuw Amsterdam, het latere New York onderstreept, hangt het schip vol met Amsterdamse kunstdrukken. Artisit uit Amsterdam heeft voor dit nieuwste schip van de HAL, meer dan 1000 schitterende fotoafdrukken uit de archieven van de HAL, oud-kapiteins en de New York State Library gemaakt voor de gangen aan boord. Daarnaast zijn de publieke ruimten voorzien van monumentale herdrukken van oude prenten, kaarten en unieke collages die veelal tussen aluminium en plexiglas zijn verwerkt. Hierdoor heeft dit historische materiaal een hedendaags tintje gekregen.
Zo siert een uniek rond panorama het Front Office en verwelkomt een oude kaart uit 1660, waarop al duidelijk de contouren van het huidige Broadway en Wallstreet te zien zijn, de passagiers bij binnenkomst. Voor de vele hutten aan boord drukte Artisit in kleine editie speciale oplages van kunstenaars als Bas Sebus, Michiel Schrijver en Massimo Gardone. Hiervoor maakten de kunstenaars een aantal originelen die door Artisit op fraai zuurvrij lithopapier gedrukt zijn. De totale oplage hiervan is meer dan 2500 stuks, waardoor samen met de afdrukken voor de gangen meer dan 5000 meter lithopapier van 60 cm breed gebruikt werd!
Artisit werkt naast de Holland America Line en internationale hotelketens, ook wereldwijd voor Heineken en Volvo. Voor deze bedrijven verzorgt Artisit het herdrukken van foto's en affiches uit hun archieven en de digitale distributie van deze beelden voor publicaties.

Noot voor de redactie,