Ingezonden persbericht


17 mei 2010

Provincie Antwerpen maakt van Tourpassage groot, veilig en bereikbaar volksfeest

Financiële ondersteuning voor gemeenten waar 'De Grote Doortocht' passeert

----------
Op zondag 4 juli 2010 passeert de Ronde van Frankrijk door de provincie Antwerpen. Het provinciebestuur wil van deze unieke gebeurtenis een echt wieler- en volksfeest maken waarbij veiligheid en bereikbaarheid centraal staat, zowel voor de renners als voor het grote publiek. Elke gemeente langs het parcours van de Tourrit krijgt vanuit de provincie 2.000 euro steun om promotionele activiteiten te organiseren. En dan is er nog 'De Grote Doortocht', de promotiecampagne waarmee het Autonoom Provinciebedrijf Sport (APB Sport) het sportevenement maximaal in de kijker wil plaatsen.

Na bijna 10 jaar passeert de Ronde van Frankrijk opnieuw over Belgisch grondgebied. Net zoals in 2001 wil de provincie Antwerpen van de grote doortocht op zondag 4 juli een groots volksfeest maken. De voorbereidingen zijn al een hele tijd aan de gang. De provincie bracht een aantal partners samen om de nodige voorbereidingen te treffen op vlak van logistiek, promotie, communicatie, veiligheid en mobiliteit.

De eerste rit in lijn van 230 kilometer vertrekt in Rotterdam, komt de provincie Antwerpen binnen en passeert achtereenvolgens Stabroek, Putte-Kapellen, Kapellen, Ekeren, Brasschaat, Merksem, Antwerpen, Wilrijk, Edegem, Kontich, Rumst en Sint-Katelijne-Waver om te eindigen in Brussel aan het Koning Boudewijnstadion.

Promotionele activiteiten
Tal van promotionele activiteiten staan op 4 juli op het programma in de verschillende gemeenten, gaande van fietstochten over tentoonstellingen tot tribunes met megaschermen. Dit alles met één doel voor ogen: wielerliefhebbers en supporters een sportieve hoogdag te laten beleven. Gedeputeerde voor sport Koen Helsen: "De grote doortocht van de Ronde van Frankrijk is een unieke hoogdag voor onze provincie. De Tour is immers de grootste, bekendste en meest legendarische wielerwedstrijd ter wereld. Als provinciebestuur willen we een iedereen mee laten feesten. De provincie Antwerpen geeft daarvoor 2.000 euro financiële ondersteuning aan de gemeenten waar de Tour passeert. Dit bedrag kunnen zij gebruiken om activiteiten en festiviteiten te organiseren."

Grote volkstoeloop verwacht
Samen met tal van partners heeft de provincie Antwerpen de voorbije maanden een mooi parcours uitgestippeld. Uitgangspunt was hierbij de veiligheid van renners en toeschouwers, maar ook het mobiliteitsgegeven. Gouverneur Cathy Berx: "Een evenement zoals de Ronde van Frankrijk brengt de nodige voorbereidingen met zich mee op het vlak van veiligheid en mobiliteit. We verwachten een grote volkstoeloop op en rond het parcours. Als provincie vinden we het uitermate belangrijk dat er afstemming is met alle partners: organisatoren van de Ronde van Frankrijk, de steden en gemeenten, de politie- en veiligheidsdiensten, brandweer, ziekenhuizen, het openbaar vervoer en tal van vrijwilligers. De komende weken zetten we dit overleg intensief verder. Tijdens een persconferentie in juni gaan we hier dieper op in zodat iedereen tijdig voorbereid is op dit unieke evenement en iedereen kan genieten van de grote doortocht."

Alle informatie over de grote doortocht van de Ronde van Frankrijk, het parcours, het tijdschema van de passage en een overzicht van alle activiteiten en festiviteiten vindt u op de nieuwe website www.degrotedoortocht.be.

Het Autonoom Provinciebedrijf Sport (APB Sport) van de provincie Antwerpen wil alle inwoners uit de provincie Antwerpen aanzetten tot levenslang bewegen en sporten in de meest kwalitatieve omstandigheden.