IKON

A A N K O N D I G I N G

Ecumenical Jury Film Prize Berlinale 2010

IKON-televisie
Zondag 4 juli 2010
Nederland 2

23.13 - 24.03 uur: IKON DOC: AISHEEN (OVERLEVEN IN GAZA)

Gaza, februari 2009, een maand na het Israëlisch offensief. De stad is verwoest. Zelfs de kermis is gebombardeerd. De zweefmolen staat stil en het spookhuis ligt in puin. Gaza zelf is veranderd in een spookstad. Midden in de ruïnes zoeken mensen naar een flard van hun bestaan. Een herinnering aan een dierbare of gewoon een stoel die nog bruikbaar is. Boven hun hoofden Israëlische vliegtuigen, want er vallen nog regelmatig bommen. Hoe bouwen mensen hun leven weer op, in een gebied dat door oorlog is verwoest en dat door blokkades is afgesneden van de rest van de wereld?

Zonder politieke of journalistieke duiding toont filmmaker Nicolas Wadimoff scènes uit het dagelijks leven in Gaza. Kinderen die vertellen hoe ze familieleden hebben verloren en jongens die zich beklagen over hun gedwongen 'vakantie'. Clowns die kinderen met ballonnen aan het lachen maken, terwijl buiten de granaten knallen. En de rappers van Darg Team die met hun provocerende teksten de zaak op de spits drijven, maar niettemin worden geïnterviewd op de lokale radio. Wadimoff filmt het wachten bij de grensovergang met Egypte, de chaos bij het VN distributiecentrum en de voortdurende onrust rond de smokkeltunnels, maar neem de kijker ook mee naar het strand en de dierentuin.

Locaties en ontmoetingen krijgen onder deze omstandigheden een heel andere betekenis, waardoor een poëtisch en soms surrealistisch beeld van de werkelijkheid ontstaat. Filmmaker Nicolas Wadimoff: "Temidden van dood en verderf zijn er mensen die leven. Ze willen niet alleen overleven, maar een volwaardig leven leiden. Wat ik met mijn film wil laten zien is, dat mensen de uitzonderlijke gave bezitten om zich over de meest gruwelijke gebeurtenissen in hun leven heen te zetten. Zij zijn er nog, het leven gaat door." Aisheen (Overleven in Gaza) is een ode aan het leven - tegen de verdrukking in.

Regie: Nicolas Wadimoff; camera: Frank Rabel; montage: Karin Sudan; geluid: Monther Abou Eyafda, Darg Team; productie: Léandro Basso, Faycal Hassaïri, Luc Martin.

Dit is een productie van Akka Films, Carouge (Zwitserland) en JCC Al Jazeera Children's Channel, Doha (Katar)