Technische Universiteit Delft

Delftse zonneboot verdedigt titel met innovatieve draagvleugels

Het Delta Lloyd Solar Boat Team verdedigt vanaf zondag 4 juli zijn titel in de Frisian Solar Challenge. De studenten van de TU Delft komen met een geheel nieuw en innovatief ontwerp: een zonneboot met draagvleugels. Boven de 12 km/u komt de boot uit het water, alleen nog gedragen door twee kleine, slim ontworpen draagvleugels. "Eigenlijk is het geen varen meer wat we doen, de techniek lijkt meer op vliegen", zegt teamcaptain Edwin de Vries. "Technisch was het een hele kluif, maar met deze techniek verwachten we een topsnelheid te halen van meer dan 30 km/u".

Elfstedentocht

De Frisian Solar Challenge is het officieuze wereldkampioenschap voor boten aangedreven met uitsluitend energie van de zon. De etapperace, van zondag 4 t/m zaterdag 10 juli voert langs het parcours van de Elfstedentocht en vindt iedere twee jaar plaats.

Delft is de huidige titelhouder en wederom kanshebber voor het kampioenschap. "Er doen dit jaar bijna 50 teams mee en er zitten een paar nieuwkomers bij waarvan we niet weten hoe goed ze zijn. In totaal hebben vier teams de keuze gemaakt om draagvleugels te ontwikkelen. We zijn er zeker van dat het een spannende race wordt, en ik verwacht dat het niveau een stuk hoger ligt dan bij de vorige editie" zegt Edwin de Vries.

Vliegen

Voor stuurvrouw Gem Rotte is het varen in een draagvleugelboot een nieuwe ervaring: "Omdat we op vleugels varen, is het besturen van de boot in het begin erg wennen. Je moet even een drempel over, maar als je dan eenmaal vliegt is het echt genieten".

De zeven leden van het Delta Lloyd Solar Boat Team studeren Maritieme Techniek, Werktuigbouwkunde, Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek en Technische Bestuurskunde aan de TU Delft. Ze hebben een jaar aan de nieuwe boot gewerkt en willen met hun innovatieve concept laten zien dat sportieve prestaties en duurzaamheid prima samen gaan.