Ingezonden persbericht


PERSBERICHT: 10 JUNI 2010

Draagvleugelboot noviteit Frisian Solar Challenge

Leeuwarden - Aan de DONG Energy Frisian Solar Challenge doen begin juli draagvleugelboten mee die varen op zonne-energie. Tijdens de grootste zonnebootrace van de wereld zal voor het eerst met dit nieuwe type boot worden gevaren. De hydrofoilstechniek zorgt ervoor dat de voorsteven van de boot omhoog komt zoals bij een speedboot. De teams die deze innovatieve technische vinding hebben gedaan, verwachten dat hun boten sneller de route langs de Friese elf steden zullen afleggen. Het evenement duurt een week en start op 4 juli.

Het Deense energiebedrijf DONG Energy heeft zich voor drie edities als hoofdsponsor aan de DONG Energy Frisian Solar Challenge verbonden. Het bedrijf is leverancier van gas en stroom aan 1,5 miljoen klanten, waarvan 150.000 in Nederland. Friese gemeenten en de provincie Fryslân worden door het bedrijf van energie voorzien. Een belangrijke doelstelling van DONG Energy is de ontwikkeling van innovatieve manieren om zuiniger en milieuvriendelijker met energie om te gaan, met als uiteindelijke doel energie te leveren zonder CO2-uitstoot. ,,DONG Energy past heel goed bij ons'', aldus voorzitter Siem Janssen van de Frisian Solar Challenge. ,,Het is een sterke partij, die net als ons gericht is op innovatie en duurzaamheid.''

Aan de derde editie van de tweejaarlijkse challenge doen een kleine 50 teams mee uit binnen- en buitenland. De deelnemers komen onder andere uit Amerika, Brazilië en Duitsland. Er wordt gestreden in drie verschillende klassen. De race is voor de deelnemers elke keer een slijtageslag. Lang niet alle teams halen de finish. De weersomstandigheden kunnen de wedstrijd loodzwaar maken. Het komt aan op doorzettingsvermogen, teamspirit, stressbestendigheid en technisch vernuft.

RTL en Omrop Fryslân doen beide in een speciaal Frisian Solar Challenge-journaal dagelijks verslag van de wedstrijd. De zesdaagse race langs de Friese elf steden is dit jaar te volgen via een trace en tracksysteem op de interactieve website van het evenement. Op de site wordt de geografische positie van de boten nauwkeurig weergegeven.

Het evenement is in een paar jaar uitgegroeid tot één van de grootste en bekendste evenementen op het gebied van duurzaamheid in Nederland. Ook internationaal is er steeds meer belangstelling voor varen op zonne-energie. Geënt op het Friese succes zijn in 2009 ook zonnebootraces gehouden in onder andere Brazilië, Frankrijk en Italië.

De DONG Energy Frisian Solar Challenge biedt een uitgelezen podium aan universiteiten, onderwijsinstellingen en bedrijfsleven voor het creatief ontwikkelen van innovatieve duurzame technieken. De opgedane kennis en ervaring hebben geleid tot nieuwe bedrijven die zich richten op de ontwikkeling en het in de mark zetten van milieuvriendelijke energietechnieken.

EINDE PERSBERICHT




Ingezonden persbericht