Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Gronings jazztrio toont haar avontuurlijke kant met nieuw album

P.S., denk aan cd-presentatie Klatwerk3

Groningen- Het ongehoord Groningse trio Klatwerk3 timmert hard aan de weg, met pianist en componist Boelo Klat als boegbeeld, Ancel Klooster op drums en Rico de Jeer op contrabas. Op zondag 4 juli wordt om 15.00 uur hun tweede cd gepresenteerd in het sfeervolle podium Westerklavier (Weesterweg 22, Den Horn). Die middag is gratis het repertoire van de nieuwe plaat, getiteld P.S., te horen. Hierbij toont het trio een andere avontuurlijke kant van zichzelf, waarbij verstilde filmische elementen worden aangevuld door avontuurlijke en stijloverschrijdende suites en stukken.

Het nieuwe album P.S. van Klatwerk3 bevat tien eigen composities, geschreven door pianist en componist Boelo Klat. Het trio gaat met P.S. verder waar het met haar debuutalbum, het titelloze Klatwerk3 (2008), is gebleven: melancholische en filmische verstilde stukken worden aangevuld door onder meer avontuurlijke suites die diverse stijlen en tempo's overschrijden. "Ik wilde een andere kant van mezelf als schrijver laten zien, waarbij we als groep de luisteraar hopelijk verrassen", licht Boelo Klat toe.

Klatwerk3 staat bekend om hun samenwerking met tekstdichter Jan Glas, die ook op P.S. te horen is. Hij speelt een grote rol in het sfeervolle stuk Oalscholverkwartet waar hij teksten voordraagt onder de muziek, en vertaalde vijf stukken van de Duitse poëet R.M. Rilke en de Nederlandse M. Vasalis naar het Gronings, zoals Boeten t roam en De winter en mien laif. De vijf stukken zijn echter instrumentaal uitgevoerd. Een recensent omschrijft dit als Lieder ohne wörter; "Het is hoorbaar wanneer een componist schrijft vanuit een tekst." Boelo Klat licht graag persoonlijk toe waarom hij hiervoor heeft gekozen.

Tijdens de cd-presentatie speelt het trio een set van circa een uur. Hierbij is ook Jan Glas aanwezig en worden foto's geprojecteerd die de muziek ondersteunen. De cd is na afloop van de presentatie te koop, evenals in de betere platenzaak en via www.boeloklat.nl

Boelo Klat studeerde af in 1987 in jazz en klassiek aan het Gronings Conservatorium. De pianist heeft in de afgelopen jaren zeven cd's uitgebracht, waar onder projecten met Hanneke Kappen, Jan Glas en zijn huidige trio. De pianist won een aantal muziekprijzen, onder meer de eerste prijs van het Middelsee Jazz Concours in 1990. Bassist Rico de Jeer studeerde in 1998 af in Hilversum en trekt met verschillende formaties door Europa en Libanon. Sinds 2007 is hij lid van Klatwerk3. Ancel Klooster studeerde slagwerk in Groningen en New York. Naast klassiek en pop speelde hij vooral rhythm & blues, met big bands en in musicals. Recent trad hij op met het Motion Poet project met composities van Vince Mendoza. EINDE PERSBERICHT