LLiNK

Rotterdam, 21 juni 2010

Eet Smakelijk overschrijdt de grens

Op vier juli start het derde seizoen van het spraakmakende LLiNK-programma Eet Smakelijk. In deze nieuwe serie steekt chefkok Léon Mazairac samen met een bekende gast de grens over om zich te verdiepen in onbekende eetculturen. Hoe wordt in de verschillende keukens met eten omgegaan? Waar komen de ingrediënten vandaan? Alle culturen blijken één ding gemeen te hebben: overal wordt graag vlees gegeten. Maar hoe vang en bereid je een boskonijn? Of een leguaan?

Aflevering 1 - Clark Accord in Suriname
zondag 4 juli 2010, 19.50 uur, Nederland 3

Clark Accord is een succesvol schrijver. Hij woont en werkt in Nederland, maar is een paar keer per jaar in Suriname te vinden. Op dit moment legt Clark de laatste hand aan zijn nieuwe boek over de Surinaamse slavernij. Clark neemt chefkok Léon mee op een culinaire reis in Suriname. Ze gaan terug naar de tijd van de slavernij, bezoeken de plantage van Clarks voorouders en gaan op jacht naar de Surinaamse boshaas. Deze laat zich echter niet zomaar vangen. Gelukkig is er ook catfish in de buurt, waar een heerlijke soep van bereid wordt.

Aflevering 2 - Izaline Calister in Curaçao
zondag 11 juli 2010, 19.50 uur, Nederland 3

Izaline Calister is een Nederlands-Antilliaanse zangeres. Inmiddels is zij internationaal doorgebroken en geeft concerten over de hele wereld. Izaline is geboren en opgegroeid op Curaçao, waar ze twee nummer-1 hits had. Samen met Izaline verkent Léon het eiland. De keuken van Curaçao is gevormd door de Spanjaarden, Portugezen, Indonesiërs en natuurlijk de Nederlanders. Het resultaat is een spannende en smaakvolle Antilliaanse keuken. Léon heeft gehoord dat leguaan het meest exotische gerecht is wat op de kaart staat, iets wat hij dolgraag een keer wil bereiden. Van alle kanten krijgt León advies. Slaagt hij erin de familie van Izaline te bekoren met zijn gerecht?

Meer gasten
In de volgende afleveringen zijn onder andere te gast: modeontwerpster Marlies Dekkers (Parijs), rapper Ali B (Marokko), GTST-acteur Mark van Eeuwen (Schotland) en Onderweg naar Morgen-acteur Gürkan Küçüksentürk (Turkije).

Leon Mazairac
Chefkok Leon Mazairac (1978) is een autoriteit op het gebied van goed en lekker eten. Hij heeft twee kookscholen waar hij verschillende workshops verzorgt en hij is eigenaar van Restaurant Podium in Utrecht, een restaurant met een zeer verfijnde keuken. Leon heeft gestudeerd aan de gerenommeerde Hotelschool Ter Duinen in Koksijde, België. Na zijn opleiding heeft hij bij diverse restaurants in Parijs gewerkt, waaronder het 3-sterren Restaurant Le Pre Catalan en het 3-sterren restaurant Alain Ducasse.

Eet Smakelijk op Reis, iedere zondag vanaf 4 juli 2010, 19.50 uur, Nederland 3 Eet Smakelijk op Reis wordt geproduceerd door Palmplus in opdracht van LLiNK.
---------
NOOT VOOR REDACTIE,