Ingezonden persbericht


28 februari 2010

Provincie verwacht half miljoen bezoekers voor doortocht Ronde van Frankrijk

Vlaams Verkeercentrum raadt chauffeurs aan om omgeving parcours te mijden

Op zondag 4 juli passeert de Ronde van Frankrijk door de provincie Antwerpen, de grootste, bekendste en meest legendarische wielerwedstrijd ter wereld. Langs het parcours worden meer dan een half miljoen mensen verwacht. Tal van steden, gemeenten en districten maken van de grote doortocht een groot wieler- en volksfeest met verschillende activiteiten en festiviteiten. De provincie Antwerpen en de verschillende veiligheids- en hulpdiensten willen de Tourpassage vlot en veilig laten verlopen, al zal er onvermijdelijk verkeershinder zijn. Het Vlaams Verkeerscentrum raadt automobilisten aan om de omgeving rond het parcours te vermijden en adviseert om alternatieven zoals de fiets en het openbaar vervoer te gebruiken.

Na bijna 10 jaar passeert de Ronde van Frankrijk opnieuw door de provincie Antwerpen. Op zondag 4 juli start de eerste rit in lijn in Rotterdam om vervolgens de provincie Antwerpen te doorkruisen via Stabroek, Putte-Kapellen, Kapellen, Ekeren, Brasschaat, Merksem, Antwerpen, Wilrijk, Edegem, Rumst, Kontich, Mechelen en Sint-Katelijne-Waver. De wedstrijd eindigt in Brussel aan het Koning Boudewijnstadion.

Gedeputeerde voor sport Koen Helsen (open vld): "De provincie Antwerpen investeert in verschillende provinciale, nationale en internationale manifestaties. Een evenement zoals de Ronde van Frankrijk is dan ook een sportieve hoogdag voor onze provincie. Alle steden, gemeenten en districten langs het parcours maken zich op voor een echt volksfeest. Wielerliefhebbers, toeschouwers, supporters ... iedereen kijkt reikhalzend uit naar de grote doortocht. We verwachten meer dan een half miljoen mensen langs het parcours.”

Groot, veilig en bereikbaar volksfeest
De provincie Antwerpen en alle betrokken instanties willen van de Tourpassage een groot, veilig en bereikbaar volksfeest maken, zowel voor de renners als voor het grote publiek. Antwerps Gouverneur Cathy Berx: "Bij de Ronde van Frankrijk staat het sportieve voorop. Maar tevens treffen we op het vlak van bereikbaarheid, mobiliteit en veiligheid de nodige maatregelen. De voorbije weken maakten de provincie Antwerpen en alle politie- en veiligheidsdiensten, ziekenhuizen, brandweer, steden en gemeenten de nodige afspraken. Naast een optimale mobiliteit, verzekeren we ook tijdens de doortocht de goede werking van de hulpdiensten."

Het Vlaams Verkeerscentrum waarschuwt voor verkeershinder op zondag 4 juli. Het parcours van de wielerwedstrijd snijdt immers dwars door de provincie Antwerpen en zorgt onvermijdelijk voor de nodige vertragingen op de snelwegen en de secundaire wegen. Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum: "Om onnodige hinder te vermijden, adviseren we om alle verplaatsingen in en rond het parcours zoveel mogelijk te maken voor 13.00 uur en na 17.30 uur. Als je naar Antwerpen en Mechelen wil, kun je het best je wagen aan de P+R-parkings achterlaten en overstappen op het openbaar vervoer. In Antwerpen neem je het best de P+R-parking op Linkeroever. Daar kun je tram 3 of 15 naar het stadscentrum nemen. Wagens die toch naar het stadscentrum willen, nemen best afrit 3 Borgerhout."

Alle informatie over de grote doortocht van de Ronde van Frankrijk, het parcours, de bereikbaarheid, het tijdschema van de passage en een overzicht van alle activiteiten en festiviteiten vindt u op de website www.degrotedoortocht.be.