KNHS

Agnes van Steenis wint KNHS Endurancekampioenschap 4 juli 2010
Agnes van Steenis

LAAG SOEREN (KNHS) Agnes van Steenis (Lienden) heeft het KNHS-Kampioenschap Endurance gewonnen dat dit weekend plaatsvond in Laag Soeren. Met haar NRPS-ruin Evito volbracht zij als enige Nederlander de 120 km. De combinatie legde de route over de Veluwezoom af met een gemiddelde snelheid van 12.97 km/u.

Normaal gesproken vormt het heuvelachtige gebied bij Laag Soeren een ideale locatie voor een endurancekampioenschap. Het extreem warme weer en de mulle zandpaden maakten de Sprengenrit nu echter tot een loodzware wedstrijd. De temperatuur liep al snel op tot over de 30 graden. Veel koelen en heel verstandig rijden werd een absolute noodzaak. Ook stonden de paarden onder streng toezicht van een team van veterinairen. De paarden werden zowel voor, tijdens als na de wedstrijd enkele malen intensief gecontroleerd door dit team.

Tijdens de tweede ronde gingen drie deelnemers ongeveer gelijk op. Famke Bos-Dortmund (Maarn) moest na 68 km echter opgeven vanwege een iets te hoge hartslag van Festa. A-kaderlid Jan Buitenhuis (Ugchelen ) besloot dat het na 98 km genoeg was geweest voor zijn nieuwe aanwinst Matuvu de Salm en trok hem terug uit de wedstrijd. De weersomstandigheden waren toen net wat aangenamer geworden: bewolking en wind zorgden voor verkoeling.

De laatste ronde van 22 km verliep voor Van Steenis en haar 12-jarige vosruin zonder problemen. Bij de nakeuring werd Evito (Prins Alwin x S.Marnix) fit to continue bevonden en daarmee was de kampioenstitel binnen. De Duitse Nadine Spelleken was met haar draver Yumina Classic de enige andere finisher op de 120 km. Zij kwam bijna twee uur na Van Steenis over de eindstreep en reed 10.77 km/u gemiddeld.

Ik was blij dat het weer omsloeg, vertelt Agnes van Steenis. Toen ik de derde ronde in ging vroeg ik me af of ik straks de vierde nog wel moest rijden. Evito bleef in ieder geval de hele wedstrijd geweldig lopen. Naast diverse ritten over 120 km heeft Van Steenis met Evito tot nu toe twee 160ers op haar naam staan. Op het NK van 2008 in Ermelo eindigde de combinatie als vijfde in het nationale klassement op de 160 km (CEI3*).

Kortere afstanden
Tijdens de Sprengenrit in Laag Soeren werden ook enkele kortere afstanden verreden. Op de 84 km eindigde de eindsprint tussen Caro de Boer (Enschede) met Raiyah en de Duitse Bärbel Büchting met Said 11 in het voordeel van de laatstgenoemde. Op de 77 km was Roos Roes (Arnhem) met haar Haflinger Amaryllis de enige combinatie die goed finishte. Chris Berkers (Waalre) met Noble Touch won de 46 km, Anne Hermans (Nijmegen) met April Beauty de 33.5 km.

Meer informatie en uitslagen op www.sprengenrit.nl en www.endurancevereniging.nl

foto: Aart Markies