Ministerie van Buitenlandse Zaken


Koninklijke onderscheiding voor Libische chirurg

Nieuwsbericht | 4 juli 2010

De Libische chirurg Sedig Bendala is onderscheiden als Officier in de Orde van Oranje Nassau. Hij kreeg de koninklijke onderscheiding voor de uitstekende zorg die hij en zijn team hebben verleend aan het gewonde jongetje Ruben, de enige overlevende van de vliegramp in Tripoli op 12 mei 2010.

Bendala opereerde Ruben in het El Khadra ziekenhuis in Tripoli en vloog mee naar Nederland om hem over te dragen aan Nederlandse artsen. Hij kreeg de onderscheiding zondagochtend uitgereikt door secretaris-generaal Ed Kronenburg van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Kronenburg is in Libië om de Libische hulpverleners en autoriteiten te bedanken voor de goede samenwerking bij de identificatie en repatriëring van de Nederlandse slachtoffers van de vliegramp. Hij sprak met minister van Buitenlandse Zaken Moussa Koussa, minister van Transport Mohammed Zidan, directeur Sabri Sadi van vliegmaatschappij Afriqiyah Airways en andere autoriteiten.

Zaterdagmiddag legde Kronenburg een krans ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de vliegramp. Hij deed dit op de rampplek, in gezelschap van familieleden van Ruben, de Nederlandse ambassadeur in Tripoli en vertegenwoordigers van Afriqiyah en het Libische ministerie van Transport. Zaterdagavond woonde de Nederlandse delegatie een herdenkingsbijeenkomst bij die Afriqiyah hield voor de Libische slachtoffers.

Namens de gemeente Tilburg reikte Kronenburg zondagavond ook een onderscheiding uit aan de Libische brandweerman die Ruben op de rampplek vond en direct naar het ziekenhuis bracht. Bahlul Khuje ontving de Gouden Speld, een onderscheiding die sinds 1972 enige malen per jaar wordt uitgereikt aan individuen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de Tilburgse samenleving. Nooit eerder werd de onderscheiding toegekend aan iemand in het buitenland.