Westfriese Omringdijk en poldertocht met IVN West-Friesland


Lees het landschap van Oostelijk West-Friesland per fiets

BOVENKARSPEL, 20100626 -- Op zondag 4 juli start om 10.00 uur vanuit De Terp in Bovenkarspel een gratis fietsexcursie voor volwassenen. Markante afstappunten: Vuurtoren De Ven Andijk, gemalen het Grootslag en het aquaduct. Reken op 20 km in 3 uur fietsen. IVN-gids Tjalling James vertelt onderweg over 800 jaar poldergeschiedenis van dijk tot waterberging.

In de jaren '70 is de verkaveling het Grootslag ingericht. De landbouwgronden en sloten van De Weelen achter Lutjebroek zijn grotendeels in de originele staat behouden gebleven. De afgelopen jaren zijn er meer wegen en fietspaden aangelegd die ook het oude landschap toegankelijker maken. Het belang van water en de verkavelingspatronen tussen Enkhuizen en Andijk worden toegelicht.



De vogelrijkdom van deze streek is opvallend. Kiekendieven, grutto's en aalscholvers zijn vogels van respectievelijk rietlanden, weiden en het IJsselmeer. Neem een verrekijker en eten en drinken naar believen mee voor onderweg. Een vrijwillige bijdrage voor het IVN mag.

Aanmelden bij Tjalling James op 0228 542129 (na 18.00 uur)





IVN West-Friesland