Op zoek naar het geluk


Ahmet Öðüt in Het Oog 4/07/2010 - december 2010

EINDHOVEN, 20100628 -- Vanaf 4 juli 2010 kunnen bezoekers in het Van Abbemuseum op zoek naar het geluk. De kunstenaar Ahmet Öðüt (1981, Diyarbakir, Turkije) heeft dan de totale ruimte van Het Oog gevuld met twaalf ton steenkool en heeft hierin een "stukje museum" begraven. Dit stukje museum is weggehaald uit een wand in het museum en is op deze plaats vervangen door een waardevolle diamant. Wanneer een van de bezoekers die op zoektocht gaat het "stukje museum" vindt, dan leidt dit tot geluk. Wanneer het stukje museum wordt teruggeplaatst in het museum, wordt de vinder de eigenaar van de diamant.

Öðüt geeft bezoekers van het museum de kans deel uit te maken van de ontwikkeling en het begrip van zijn werk door het open te stellen voor deze bijzondere zoektocht naar ultiem geluk.
Voor alle bezoekers is er een alternatieve schatkaart die tentoongesteld ligt in een vitrine in het museum. Via een cryptische routebeschrijving en een verrekijker wordt iedereen uitgenodigd rond te dwalen in het museum en krijgt men de kans de diamant met eigen ogen te zien.

Zoek mee!
De start van de zoektocht in Het Oog is zondag 4 juli om 14.00 uur tijdens de opening van Ahmet Öðüt's werk. De eerste inschrijvingen zijn dan mogelijk en de eerste geïnteresseerden zullen hun zoektocht beginnen.

Om deel te nemen aan de zoektocht kunnen bezoekers zich inschrijven bij de informatiebalie van het museum, per telefoon ( 040-2381098 ) of aan de balie zelf. Per dag worden er vier mensen toegelaten die ieder maximaal 1,5 uur mogen zoeken in en rond Het Oog naar het stukje museum en de diamant.

Het Oog
Het Oog is een plek in het Van Abbemuseum die kunstenaars ruimte biedt een werk uit te voeren gedurende een werkperiode van zes maanden. Het Oog is een bijzondere locatie in de 'openlucht' van het museum waar kunstenaars een specifiek werk ter plaatse uitvoeren.

Het Van Abbemuseum in Eindhoven is een van de meest toonaangevende musea voor hedendaagse kunst in Europa. Het museum heeft een uitgebreide internationale collectie van ruim 2700 kunstwerken, waaronder sleutelwerken van Lissitzky, Picasso, Kokoschka, Chagall, Beuys, McCarthy, Daniëls en Körmeling. Vragen op het gebied van kunst en samenleving stelt het museum op een experimentele manier aan de orde. Openheid, gastvrijheid en kennisuitwisseling zijn voor het Van Abbemuseum van belang, en we prikkelen onszelf en bezoekers om over onderwerpen na te denken. Bijvoorbeeld over de rol van de collectie als cultureel 'geheugen', of over het museum als publieke ruimte. Door internationale samenwerking en uitwisseling is het Van Abbemuseum bovendien een plaats waar creatieve kruisbestuiving plaatsvindt. Een bron van verwondering, inspiratie en verbeelding.



Van Abbemuseum
Bilderdijklaan 10
Eindhoven

Openingstijden
Dinsdag t/m zondag 11.00-17.00 uur
Donderdag 11.00-17.00 uur
Op donderdagen is het museum geopend tot 21.00 uur en is de toegang gratis vanaf 17.00 uur.

Toegang
Volwassenen: ¤ 9,00
Groepen van 10 of meer, 65 plussers: ¤ 6,50
Studenten, CJP houders: ¤ 4
donderdagavond van 17.00-21.00: gratis toegang

Kijk voor meer informatie op www.vanabbemuseum.nl





ingezonden persbericht