NCRV

NCRV Dokument 'De Nalatenschap' hh

Frans Bromet op zoek naar geheim familieverleden

Maandag 5 en 12 juli 2010

Nederland 2, 13.20 uur

De Nalatenschap van de familie van Nierop uit Hoorn

Na het overlijden van moeder Riet ruimen haar twee kinderen Marieke en Jeroen het ouderlijk huis op. Het huis en de huisraad brengen heftige jeugdherinneringen boven. Want na haar echtscheiding, ging moeder Riet in dit huis met haar kinderen wonen.

Vooral Jeroen heeft nare herinneringen aan die tijd. Omdat hij in die dagen onhandelbaar was en zijn moeder hem niet meer aankon, werd hij op dertienjarige leeftijd uit huis geplaatst. Broer en zus hebben moeite met ât afstand doen van de spullen van hun moeder. Wat te doen met haar ondergoed? Weggooien of aan iemand geven die het nog kan dragen? Of wat te doen met de pot Nivea, waar haar vingerafdrukken nog in staan? Zelfs voor de potten met opgedroogde verf die in de schuur staan wil Jeroen een bestemming vinden. De spullen die ze zelf in hun eigen huizen niet kunnen gebruiken, verhuizen ze naar het huisje in de Champagnestreek in Frankrijk, dat Jeroen en Marieke van hun moeder hebben geërfd. Zo wordt de herinnering aan hun moeder in stand gehouden.

In deze serie volgt documentairemaker Frans Bromet families die het huis van de overledene opruimen

Wegens succes herhaalt, vanaf 14 juni in Dokument de serie De Nalatenschap van Frans Bromet.
Toen filmmaker Frans Bromet een aantal jaren geleden samen met zijn zus het huis van zijn moeder leegruimde, gaf dat hem âeen behoorlijk wezenloos gevoelâ. "Je hebt het idee dat je met alles wat je weggooit, een deel van je eigen verleden weggooit. Dat is een rare gewaarwording." En zo ontstond het idee voor De nalatenschap, een serie waarbij Bromet mensen volgde die afstand moeten doen van de spullen van hun ouders. De serie die vanaf 2005 in delen werd uitgezonden is op veler verzoek vanaf 14 juni in zijn geheel te bewonderen op Nederland 2.

Deze afleveringen zijn eerder uitgezonden op 29 januari en 5 februari 2007

Regie: Frans Bromet

Eindredactie NCRV: Jelle Peter de Ruiter

Producent: Bromet & Dochters