NCRV

Schepper & Co

Fundamentalisme

Maandag 5 juli 2010

17.09 uur, Nederland 2

Bij het woord fundamentalisme denk je aan militant religieuze fanatici. Maar ooit was een fundamentalist een Amerikaanse protestant die zijn geloofsfundamenten veilig wilde stellen. Dat is dit jaar precies 100 jaar geleden. Reden voor het NCRV-programma Schepper & Co om te kijken waar de sporen van fundamentalisme anno nu te vinden zijn.

Jacobine Geel ontvangt Anton Zijderveld, emeritus hoogleraar sociologie. Van zijn hand verscheen onlangs het boek Lof der twijfel. Daarin zoekt hij een antwoord op de vraag hoe we overtuigingen kunnen hebben zonder daarbij fanatiek te worden.

Verder is te gast klinisch psycholoog Aleid Schilder. Zij typeert fundamentalisten als zoekende mensen die behoefte hebben aan één waarheid. âHebben ze die gevonden, dan moeten anderen tot die waarheid bekeerd wordenâ, aldus Schilder.

En te gast is de Vlaamse Rik Torfs. Hij is professor kerkelijk recht in Leuven. Op verzoek van het dagblad Trouw schreef hij een lofzang op het fundamentalisme.

Verder wordt Trouws Funditest voorgelegd aan Herman Philipse, overtuigd atheïst, en aan Hedy dâAncona, feministe. Hoe scoren zij op de ladder van fundamentalisme?

In de rubriek âDe zeven hoofdzondenâ komt Ernst Daniel Smid aan het woord over woede.

Dit programma is eerder uitgezonden op maandag 26 april 2010.

De rubriek âDe zeven hoofdzondenâ is nieuw. Iedere week trekt een gast een kaart met daarop één van de zeven hoofdzonden. In deze rubriek leggen ze uit wat die zonde in hun situatie voor hen betekende.