Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 1 juli 2010

UvA en UU organiseren eerste LERU Summer School

Gepubliceerd op 1 juli 2010

Van 5 tot 16 juli vindt de eerste Summer School plaats voor promovendi van de League of European Research Universities (LERU). De LERU is een netwerk van gerenommeerde Europese researchuniversiteiten, waaronder de Universiteit van Amsterdam. Het onderwerp van de Summer School is communiceren over wetenschappelijke resultaten. Dit wordt uitgewerkt aan de hand van een maatschappelijk thema: `Naar een duurzame toekomst'. De Summer School wordt georganiseerd door de UvA en de Universiteit Utrecht, en vindt plaats in Utrecht.

Goede communicatie over wetenschappelijke resultaten stelt hoge eisen en ligt maatschappelijk gevoelig, zoals we bijvoorbeeld weten uit het klimaatdebat. De LERU Summer School biedt bijna-gepromoveerden uit verschillende vakgebieden de kans om hun vaardigheden op het gebied van communicatie verder te ontwikkelen. Er is aandacht voor onder andere: de kunst van het schrijven, de wereld van redacties en uitgevers, psychologische en ethische aspecten bij communicatie, digitale communicatie en gaming als communicatiemiddel. Aan de hand van het thema `Naar een duurzame toekomst' werken de deelnemers aan een project naar keuze, waarin ze zich voorstellen te communiceren met een specifieke doegroep, bijvoorbeeld `het grote publiek', kinderen, beleidmakers of het bedrijfsleven. Vervolgens ontwikkelen ze een communicatieproduct. Een jury kiest het meest geslaagde resultaat. Robbert Dijkgraaf, president van de KNAW en voorzitter van de VN-commissie die onderzoek doen naar het omstreden IPCC-klimaatrapport, verzorgt de aftrap voor de Zomerschool.

Over LERU

De LERU is in 2002 opgericht als een netwerk van researchuniversiteiten met een gemeenschappelijke visie op het hoger onderwijs en het Europese onderzoeksbeleid. De alliantie bepleit nieuwe initiatieven om het belang van fundamenteel wetenschappelijk onderzoek prominenter op de Europese agenda te krijgen.

Verwijzingen

Website LERU
Meer informatie over de LERU Summer School
Bron: UvA Persvoorlichting