Gemeente Tiel


Grenspaal weer in ere hersteld

De grenspaal aan de Culemborgse Grintweg komt weer terug op zijn oude vertrouwde plek. De paal is weer gerestaureerd. In het najaar van 2008 is de hardstenen 19de eeuwse grenspaal, die aan de oostzijde van de Culemborgse Grintweg in de berm stond, op onverklaarbare wijze doormidden gebroken aangetroffen. Op maandag 5 juli 2010 onthult wethouder Van Rhee-Oud Ammerveld de gerestaureerde grenspaal.

Natuursteenbedrijf van Luijn uit Tiel heeft de restauratie van de grenspaal uitgevoerd. Hierbij zijn onder meer de afgebroken gedeelten weer aan elkaar gelijmd en van doken voorzien. Dit laatste is gebeurd om opnieuw breken van de paal te voorkomen. Inmiddels is er ook en procedure door het College van Burgemeester en wethouders opgestart om de grenspaal te plaatsen op de gemeentelijke monumentenlijst. Deze grensmarkeringen zijn binnen de gemeente Tiel een zeldzaam verschijnsel aan het worden, zodat een plaats op de gemeentelijke monumentenlijst zeer gerechtvaardigd is. Door deze beschermde status blijft deze grenspaal behouden.

Geschiedenis

Het betreft een sobere, voormalige grenspaal die in het begin van de 19de eeuw is geplaatst langs de Culemborgse Grintweg. Deze weg is een al zeer oude uitvalsweg, die via Drumpt naar het westen verloopt. De paal staat op de plaats waar in de 19de eeuw de grens lag tussen het destijds bij de gemeente Wadenoijen behorende Drumpt en het sinds 1811 bij de gemeente Zoelen behorende Kerk Avezaath. Iets verder ten westen van deze locatie ligt de Hamsche Brug. De Hamsche Brug met de Linge fungeerde zelf ook lang als een fysieke grens (tot 1923 als tolbrug.)

In 1956 ging de gemeente Wadenoijen met Drumpt eerst op in de gemeente Zoelen en ging in 1978 over naar de gemeente Tiel en de gemeente Buren. De nieuwe grens kwam hier te liggen op het tracé van de A15, waarbij ook de Hamsche Brug binnen de gemeente Tiel ligt.

Binnen de gemeentegrenzen van Tiel zijn nog enkele van deze markeringspalen bewaard gebleven. Het markeren van grenzen met houten, ijzeren en vooral ook natuurstenen palen (later ook in beton) is al een oud gebruik. Op deze wijze 'paalden' gemeenten, polderdistricten, landen maar ook heerlijkheden hun grenzen af.