Raad van de Europese Unie

EUROPESE UNIE
NL
Brussel, 30 juni 2010
(OR. en)
11706/1/10 REV 1
PRESSE 199
Verklaring van hoge vertegenwoordiger Catherine Ashton namens de Europese Unie over feminicide
De EU is bezorgd over te toename van seksegerelateerd geweld in sommige gedeelten van Latijns-Amerika. De EU is met name diep verontrust over het toenemende aantal moorden op vrouwen en meisjes in een context van massaal geweld en structurele discriminatie. De EU veroordeelt met kracht alle vormen van seksegerelateerd geweld en de absurde misdaad van feminicide alsook de heersende cultuur van straffeloosheid voor die misdaden.
De EU heeft lof voor het onvermoeibare, toekomstgerichte werk van het Inter- Amerikaanse Hof voor de rechten van de mens met betrekking tot dit probleem, en acht het een positieve ontwikkeling dat het Hof heeft geoordeeld dat seksegerelateerd geweld kan worden aangemerkt als een vorm van discriminatie tussen man en vrouw, en dat "feminicide" door het Hof als seksegerelateerde moord wordt beschouwd.

11706/1/10 REV 1 2
NL
De EU zal de uitwisseling van beste praktijken en samenwerking met Latijns-Amerika ondersteunen en biedt aan om op dit gebied mee te werken bij het zoeken naar manieren om het geweld tegen vrouwen uit te roeien, door middel van politieke steun, samenwerking op wetgevingsgebied en concrete maatregelen. Deze maatregelen kunnen het aanleggen van nationale databanken, de publicatie van onderwijsprogramma's en handboeken over gender, standaardisering van protocollen, de opbouw van expertise en andere adequate maatregelen omvatten.
De kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat- lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro en Servië, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne, de Republiek Moldavië, Armenië, Azerbeidzjan en Georgië, sluiten zich bij deze verklaring aan.

* Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.