Gemeente Harenkarspel


Koninklijke onderscheiding voor Theo van der Horst

Vrijdagavond 2 juli ontving Theodorus Bartholomeus van der Horst (53) uit Warmenhuizen een koninklijke onderscheiding. De heer Van der Horst is benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij ontving de onderscheiding uit handen van burgemeester Enno Brommet van Harenkarspel. De uitreiking vond om 20.15 uur plaats in dorpshuis Warmenhuizen, tijdens een feest van de brandweer om het 20 jarig bestaan van Harenkarspel te vieren.

De leden van brandweer Harenkarspel waren met een smoes uitgenodigd om te komen naar het feest op vrijdagavond 2 juli. De smoes was dat het 20 jarig bestaan van gemeente Harenkarspel werd gevierd. Zou kunnen, zon feestje. Want de gemeente is tenslotte op 1 januari 1990 ontstaan. Per
1 juni 1990 zijn de vrijwillige brandweerkorpsen van de drie voormalige gemeenten samengevoegd tot een korps. Maar het feest stond vooral in het teken van Theo van der Horst, die ruim 23 jaar actief is geweest voor de brandweer, waaronder 17 jaar voor Brandweer Harenkarspel. In februari dit jaar nam hij afscheid van het brandweerkorps. Nu werd hij door Hare Majesteit beloond voor zijn inspanningen met een Koninklijke Onderscheiding.

Theo van der Horst is sinds 1993 actief voor brandweer Harenkarspel. Maar ook voor die tijd (sinds 1986) was hij al brandweerman, in Wageningen. Hier werkte hij in het dagelijks leven voor de plantenziektekundige dienst. In de periode dat Theo van der Horst werkzaam werd bij Bejo Zaden in Warmenhuizen, bood hij zijn brandweerkennis en inzet ook aan voor de plaatselijke brandweer. Van der Horst heeft een mooie loopbaan gevolgd en werd achtereenvolgens brandwacht 2^e klas, 1^e klas, hoofdbrandwacht, verkenner gevaarlijke stoffen, brandweerduiker, onderbrandmeester en brandmeester. Van der Horst was in de periode van 2004 tot vorig jaar plaatsvervangend post commandant van de kazerne in Warmenhuizen in de rang van Hoofdbrandmeester. Op 1 januari 2002 werd Van der Horst lid van de personeelsvereniging brandweerkorps Actief. Als bestuurslid en voorzitter heeft hij veel aan promotie gedaan voor de brandweer, met onder andere de jaarlijkse brandweerspelen voor scholen en demonstraties tijdens open dagen. Daarnaast was hij in de periode 2008-2009 leerplekbegeleider van de cursisten van de brandweer. Eind december 2009 was Van der Horst helaas genoodzaakt te stoppen. Het college van burgemeester en wethouders heeft hem daarom op 1 januari 2010 eervol ontslag verleend. De koninklijke onderscheiding ontving Theo van der Horst als dank voor zijn jarenlange vrijwillige inzet voor de maatschappij.



Gemeente Harenkarspel
Gemeentehuis :
Oostwal 2,
1747 EZ Tuitjenhorn
Postbus 10,
1749 ZG Warmenhuizen
Telefoon 0226-396600