Koninklijk Horeca Nederland

Collectieve Horecaontzegging effectief

Persbericht 5 juli 2010
College Bescherming Persoonsgegevens stemt in met model protocol Collectieve Horecaontzegging effectief
Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) beoordeelt het model protocol Collectieve Horecaontzegging (CHO) van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) positief. Het CBP stelt daarmee vast dat het model protocol voldoende aangeeft welke waarborgen gelden voor personen aan wie een CHO wordt opgelegd en onder welke condities dat gebeurt. Daarmee wordt voldoende recht gedaan aan de privacybescherming van de betrokken personen. KHN stelt het model protocol als handleiding ter beschikking van haar 240 afdelingen ter ondersteuning van het lokale horecabeleid. Als de afdelingen deze handleiding voor de op te stellen protocollen CHO in de praktijk volgen, dan zijn zij gevrijwaard van een nader tijdrovend onderzoek van het CBP.

CHO is effectief

Collectieve Horecaontzegging is één van de extra maatregelen die is toegevoegd aan de Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan, een project dat is opgestart i.s.m. gemeenten, politie, Openbaar Ministerie en horeca ter bevordering van een veilig uitgaansklimaat. In de praktijk blijkt het CHO een van de meest effectieve maatregelen om overlast in uitgaansgebieden aan te pakken. Notoire raddraaiers worden in de uitgaansgebieden voor langere tijd geweerd waardoor meer schade en daardoor extra kosten worden voorkomen. Ook kost het relatief weinig geld om dit instrument in te zetten.

Werking model protocol KHN

Als een horecaondernemer de overlastgever een CHO oplegt dan geldt de ontzegging ook meteen voor alle andere deelnemende horecabedrijven die zich voor dit protocol hebben aangemeld bij het CBP. Alle ontzeggingen worden mede door de politie "voor gezien" getekend. Centraal wordt bijgehouden aan wie een ontzegging is opgelegd. Het bestuur van een lokale KHN-afdeling houdt de administratie en registratie bij. Hiervoor wordt een afgeschermde database gebruikt op een aparte beveiligde website. Deelnemers kunnen met een uniek wachtwoord inloggen. In de database zijn persoonsgegevens en een foto van de betrokkene opgeslagen. Op de website is ook een lijst te raadplegen van de deelnemende horecabedrijven. Als een persoon met een horecaontzegging toch één van de aangesloten bedrijven binnen wil komen is in principe sprake van huisvredebreuk. De ondernemer kan daarvan dan aangifte doen.

Waarborgen betrokken overtreders

Degene aan wie een CHO wordt opgelegd krijgt een CHO-formulier met informatie over waarom de gegevens van de persoon worden vastgelegd, wie verantwoordelijk is voor het bijhouden van de database, de rechten op grond van de Wet Bescherming Persoonsgegevens, de looptijd van de CHO, de bewaartermijnen van de persoons-gegevens en de informatie over een klachtprocedure tegen een CHO. De overtreder wordt ook gewezen op de daarvoor bestemde website waarop deze informatie wordt vermeld.