Gemeente Breda

Energieproject Ginneken feestelijk afgesloten

Zonnepanelen.png

Op zondag 4 juli is in de speeltuin aan de Ploegstraat het project âSteek Energie in je Huis Ginnekenâ feestelijk afgesloten. Aan het eind van een middag vol kinderplezier in de speeltuin, sloot Wilbert Willems, wethouder Mobiliteit, Duurzaamheid en Cultuur, af met een verloting van een check van ⬠500 voor LED-verlichting. Deelnemers aan het project die energiemaatregelen troffen en daarmee een tweede energielabel ontvingen konden daaraan meedoen.

Wethouder Willems: âWe moeten er met elkaar voor zorgen dat onze huizen minder energie verbruiken en mogelijk in de toekomst zelfs energie gaan leveren via bijvoorbeeld zonnepanelen, aardwarmte en windmolens. Met dit proefproject wilden we ervoor zorgen dat ook oudere woningen van particuliere huiseigenaren duurzamer worden. Landelijk wordt het proefproject in Ginneken als een succes gezien. Vandaar dat we ook met een dergelijk project in Biesdonk en Wisselaar zijn gestart.â

In Breda liggen bij particuliere woningeigenaren nog veel mogelijkheden voor energiebesparing. Ongeveer 45.000 woningen zijn in particulier bezit. In totaal is 60% van dit woningbestand van vóór 1980.

In het proefproject in Ginneken, dat in april 2008 van start ging, is geprobeerd particuliere huiseigenaren te stimuleren hun woning energiezuiniger te maken. Daarbij is ook gekeken naar de mogelijkheden om door gedragsverandering energie te besparen. Hulp is gegeven door het maken van rekenvoorbeelden en door het berekenen van terugverdientijden en dergelijke. Ook werden er gratis maatwerkadviezen, inclusief energielabel aangeboden.

In Ginneken werden bewoners benaderd in de Strijenlaan, Taxandrialaan, Henri ât Sasplein, Burgemeester Buijsenstraat, Laan van Rassegem, Van Duijvenvoordestraat, Schrepelstraat, Ploegstraat en Laan van Liedekerke. Van de 500 huishoudens die aangeschreven werden toonde ruim tien procent belangstelling.
Uiteindelijk hebben 17 bewoners energiebesparende maatregelen laten nemen die hebben geleid tot een verbetering van het energielabel van hun woning.
Daarnaast is een onbekend aantal deelnemers zelf aan de slag gegaan of werd een ander bedrijf ingeschakeld dan waarmee afspraken waren gemaakt door de projectorganisatie.

Door de landelijke organisatie Meer Met Minder wordt het project in Ginneken als een succes gezien, omdat de deelname aan het project ruim boven het landelijk gemiddelde van 3% ligt.

Breda, 4 juli 2010