Belgische Federale Overheid


Steven Vanackere - noodhulp B-Fast onderweg naar Roemenië

Deze morgen is een ploeg van B-Fast vertrokken naar Roemenië met Belgische noodhulp voor de overstromingen die in de nacht van 1 op 2 juli het noordoosten van dat land getroffen hebben (regio's Dambovita, Valcea, Neamt). Het team bestaat uit negen personen - een operationele eenheid van de Civiele Bescherming van achtpersonen plus een urgentieverpleger; het team neemt vijf generatoren mee, elf pompen, een waterzuiveringstation en 5.000 jerrycans.

Voor Vicepremier en Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere is het van groot belang dat ons land dadelijk antwoordt op deze Roemeense vraag voor bijstand en de zwaar getroffen bevolking ter hulp komt. "Dit gebaar ten aanzien van één van onze partners in de Europese Unie is des te belangrijker nu België de Europese Unie voorzit. In de EU heeft ons land altijd gepleit voor méér onderlinge solidariteit bij crisissen of natuurrampen" voegt de minister er aan toe. Steven Vanackere is overigens voorzitter van de B-Fast coördinatieraad.

In het kader van de Europese samenwerking zal B-Fast bijkomend materiaal laden in Oostenrijk. De ploeg zal in de rampenzone in Roemenië aankomen tijdens de nacht van maandag op dinsdag en zal ter plaatse blijven voor minimaal zes dagen. De kost van deze operatie waarvoor Buitenlandse Zaken de opvolging en coördinatie verzorgt wordt geschat op 100.000EUR.