Belgische Federale Overheid


Steven Vanackere verheugt zich over de oprichting van `UN WOMEN'

Op vrijdag 2 juli jl. heeft de Algemene vergadering van de Verenigde Naties een resolutie aangenomen die een belangrijk nieuw VN-agentschap in het leven roept. De vier bestaande genderinstellingen van de VN worden samengebracht in één nieuw agentschap dat `UN WOMEN' wordt gedoopt.

Vicepremier en Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere is verheugd dat één organisme er voortaan over zal waken dat het VN-systeem systematisch rekening houdt met `gender' en vrouwen. `UN WOMEN' zal vanaf 1 januari 2011 vanuit New York operationeel zijn. Voor de Minister kan er nu hard worden gewerkt "om de kloof tussen het normatieve en de operaties op het terrein te dichten". VN-agentschappen moeten zich voortaan systematisch verantwoorden over de impact van hun activiteiten op vrouwen en meisjes. Verder kan de VN nu ook efficiënter ingaan op de vraag van landen om hen concreet bij te staan in hun beleid en actie rond discriminatie van vrouwen en meisjes, onder meer op het vlak van onderwijs en gezondheidszorg.

Steven Vanackere hoopt dat VN Secretaris-Generaal Ban Ki-Moon snel een hoofd zal aanstellen voor `UN WOMEN' zodat het nieuwe VN agentschap een spoedige start krijgt.