CNV Vakmensen


CNV Jongeren start Vakantiewerkcampagne 2010

05 juli 2010
Meer dan de helft van de jongeren gaat deze zomer weer aan de slag om bij te verdienen. Aan de vakantiewerker zelf de taak om de zaken slim te regelen, aldus CNV Jongeren. Interim voorzitter Carla van Ee: `Wij willen als vakbond laten zien dat er nog knelpunten zijn, maar dat jongeren deze grotendeels zelf op kunnen lossen. Daar zijn ze volgens ons namelijk prima toe in staat. Afspraken goed op papier zetten en kenbaar maken als er iets niet klopt.´ De jongerenvakbond start deze week met haar jaarlijkse onderzoek onder vakantiewerkers op www.vakantiebaantje.com.

Wit vakantiewerk

Uit het Vakantiewerkonderzoek van CNV Jongeren bleek vorig jaar dat 40% van de jongeren werkt zonder contract. Een doorn in het oog van CNV Jongeren. Zwart werken wil helaas nog wel eens floreren in tijden van crisis, ook op het gebied van Vakantiewerk. Werkgevers willen niet vastzitten aan een contract. Alles behalve slim, aldus van Ee:´Als zwartwerker heb je geen poot om op te staan, je bent ontzettend kwetsbaar. Daarnaast zijn vakantiewerkers gemotiveerde krachten. Ze werken vaak zelfs harder dan wettelijk is toegestaan en zijn een aanwinst voor de werkgever. Hier mag dus best iets tegenover staan. Het verstrekken van een fatsoenlijk contract is dan echt het (verplichte) minimale.'

Genoeg werk

Volgens studentenuitzendbureau Studentenwerk is er overigens nog steeds een stijgende lijn in het aantal vacatures. Marketingmanager Wilco Spaargaren: ´Voor ons lijkt het nu al een betere zomer te worden dan vorig jaar. De economische crisis heeft uiteraard haar weerslag gehad op veel bedrijven, maar juist omdat er op fulltime banen wordt bezuinigd stijgt de populariteit van de uitzendkracht.´

Een positieve ontwikkeling dus voor jongeren die in de zomer aan de slag willen, vindt ook CNV Jongeren. Interim-voorzitter Carla van Ee: `Het werk is er, nu is het aan de jongere om de zaken ook goed te regelen. Werken via een erkend uitzendbureau verzekert jongeren van een baan waarbij de zaken goed geregeld zijn. Daar kunnen wij als CNV Jongeren alleen maar ontzettend enthousiast van worden' aldus Carla van Ee.

Vakantiewerkcampagne

Om jongeren voor te lichten over hun rechten en plichten rondom werk en inkomen én om te monitoren hoe het er voor staat start CNV Jongeren ook deze zomer weer de Vakantiewerkcampagne. Via de website www.vakantiebaantje.com kunnen vakantiewerkers testen hoe hun werkgever het geregeld heeft. Werkgevers die het uitstekend voor elkaar hebben komen in aanmerking voor de titel Beste Vakantiewerkgever 2010.