Gemeente Lopik

Lopik bant kwiklampen uit straatbeeld

In de gemeente Lopik zijn alle hogedruk kwiklampen in de openbare straatverlichting vervangen. Daarnaast branden de lampen op groene stroom. Hiermee loopt de gemeente samen met haar partner CityTec voor op de eisen die het ministerie van VROM stelt. Op 20 juli 2010 ontvangt wethouder Perlot de certificaten `Kwikvrij' en `Groene stroom' uit handen van CityTec.

Er staan in Nederland nog circa 100.000 lichtmasten met een hogedruk kwiklamp in het armatuur. Dit type lamp bevat zes tot tien keer zoveel kwik als een moderne lamp. Kwik is een stof die schadelijk is voor het milieu. Daarnaast heeft deze lamp voor een gelijke lichtopbrengst het dubbele vermogen van een moderne lamp nodig, terwijl de levensduur de helft korter is. De Taskforce Verlichting die door het ministerie van VROM is ingesteld om energiezuinige verlichtingsoplossingen te stimuleren, benoemt het vervangen van deze lamp zelfs als prioriteit. In 2011 moet deze lamp uit het straatbeeld zijn verdwenen.

Het bedrijf CityTec stelt deze ambitie scherper en wil samen met zijn gemeentelijke partners alle hogedruk kwiklampen in 2010 hebben vervangen.
De gemeente Lopik loopt hiermee voorop. Deze gemeente en CityTec werken al jaren samen op het gebied van advisering en uitvoering van duurzame verlichtingsprojecten. Dit heeft er toe geleid dat in de gemeente Lopik alle openbare straatverlichting hogedruk kwikvrij is. Het gaat om circa 3.000 lichtmasten in totaal, waarvan recent de laatste 30 (op moeilijk te bereiken of minder in het oog springende plaatsen) zijn vervangen.

Daarnaast brandt de openbare verlichtingsinstallatie in de gemeente Lopik sinds enkele jaren op groene stroom, opgewekt door een Finse waterkrachtcentrale. Met het opwekken van deze `schone' stroom wordt, in tegenstelling tot gas- of kolengestookte energiecentrales, geen CO² uitgestoten.

Als erkenning van deze groene maatregelen zal wethouder Wim Perlot op 20 juli 2010 uit handen van Geert Meijer, directeur van CityTec, de certificaten `Kwikvrij' en `Groene stroom' ontvangen.