Gemeente Zutphen

restauratie Berkelruïne

Deze week is begonnen met het steigerwerk van de waterpoort over de Berkel, een onderdeel van de vestingwerken van Zutphen. Het restauratieonderhoud betreft voornamelijk het voegwerk en het vervangen van kapotte stenen. Eind volgende week moet het steigerwerk klaar zijn, zodat daarna begonnen kan worden met het bouwhistorisch onderzoek. De herstelmogelijkheden zijn nu mogelijk vanwege een subsidie van de provincie Gelderland in het kader ISV (Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing).

De laatste bekende restauraties vonden plaats in het jaar 1888 en 1951. Voor dit project is een andere werkwijze gekozen dan de traditionele manier: eerst wordt in kaart gebracht door bouwhistoricus H.F.G Hundertmark wat de authenticiteit is van de muur. Dit onderzoek zal de leidraad zijn voor de aannemer om te kiezen voor een werkwijze waarbij de originele onderdelen behouden kunnen blijven. Deze manier van werken is ook bij de stadsmuren van Zaltbommel toegepast en heeft geleid tot goede resultaten.

De uiteindelijke restauratiewerkzaamheden gaan medio augustus beginnen. Er zal worden gewerkt van boven naar beneden, dit in verband met de fluisterboten die ongehinderd moeten kunnen blijven varen op deze route. Het seizoen van de fluisterboten loopt tot eind oktober. In onderling overleg is dan ook bepaald dat daarna de werkzaamheden aan de voet van de Berkelpoort kunnen starten. Hiervoor is het namelijk noodzakelijk om een gedeelte van de Berkel droog te zetten.

Het wordt een gezamenlijk project tussen gemeente, bouwhistoricus en aannemer (timmer- en aannemersbedrijf De Vries uit Hummelo).