Gemeente Heeze-Leende


Commissaris van de Koningin bezoekt Strabrechtse heide

Op zondag 4 juli bezocht Commissaris van de Koningin, Wim van de Donk, de Strabrechtse Heide. Aanleiding was de brand die daar sinds vrijdag 2 juli woedt. Samen met de burgemeester van Heeze-Leende, Paul Verhoeven en de loco-burgemeester van Geldrop-Mierlo, Walther van Hirtum bezocht hij het getroffen gebied 150 ha groot. Hij stak de honderden vrijwillige brandweerlieden en militairen een hart onder de riem. Hij toonde bewondering voor de grote gecoördineerde inzet.

De commissaris sprak diverse brandweermannen en militairen die nog altijd bezig zijn met nablussen. Hij was onder de indruk van de inzet van de vele vrijwilligers en de professionele inzet van de brandweer. Hij was duidelijk gekomen om hen een hart onder de riem te steken. Hij liet zich informeren over de inzet die gedaan is. Er zijn constant driehonderd mensen actief in het gebied en om de zes uur worden alle mensen vervangen. Het werk is zeer zwaar. Bijstand van andere regio's is dus noodzakelijk en ook daar informeerde de commissaris naar. Ook de hulp van militairen was zeer welkom en is in deze regio goed geregeld.

Brand Strabrechtse Heide

De brand is inmiddels onder controle, maar de brandweer is nog dagen bezig met nablussen. Door de zeer droge humuslaag met dennennaalden, lijkt de brand bestreden maar deze kan elk moment weer oplaaien. Daarom biedt defensie op dit moment ondersteuning aan de brandweer. Met 100 militairen wordt het gebied heel consequent doorgelopen. Men schept de humuslaag om waardoor de ondergrond ook geblust kan worden door de brandweer.

Preventief afsluiten van natuurgebieden

Tijdens het bezoek van de commissaris heeft burgemeester Paul Verhoeven er op aangedrongen voor de toekomst afspraken te maken dat natuurgebieden na een periode van droogte (zoals in de afgelopen weken) afgesloten worden voor het publiek. Vorige week bestond er binnen het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Heeze-Leende al zorgen dat er zich een calamiteit zou voordoen in de natuurgebieden ten gevolge van de droogte. Helaas is dat in zeer grote omvang waarheid geworden. De oproep van burgemeester Paul Verhoeven vond veel gehoor bij de commissaris Wim van de Donk waarbij zijn gedachte ook uitgingen naar de vele natuurgebieden elders in de provincie.